Je regulace obchodu pomocí mezinárodní dohody CITES vhodným nástrojem ochrany ohrožených druhů rostlin a živočichů?

Název práce: Je regulace obchodu pomocí mezinárodní dohody CITES vhodným nástrojem ochrany ohrožených druhů rostlin a živočichů?
Autor(ka) práce: Drýk, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Slavíková, Lenka
Oponenti práce: Vejchodská, Eliška
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V této bakalářské práci se pokusím analyzovat jednotlivé přístupy k ochraně ohrožených druhů volně žijících rostlin a živočichů. Zaměřím se především na současnou regulaci mezinárodního obchodu s těmito druhy pomocí mezivládní smlouvy CITES, kdy obchod je povolen až po udělení jednotlivých povolení. Ale jelikož stále dochází ke snižování stavů těchto rostlin a živočichů, což může ukazovat neúplnou funkčnost tohoto systému, ba dokonce důsledek těchto restrikcí, postavím jako protipól tohoto omezení tržní přístup. Budou zde jasně vymezena vlastnická práva, která se budou vztahovat na tato zvířata a rostliny, bude existovat možnost komerčního využívání těchto ohrožených druhů. Určitou inspirací pro mě budou zkušenosti s omezením obchodu s komoditami v jiných odvětvích a důsledky těchto regulací. Cílem tedy bude dokázat, že regulovaný obchod nejenže nemusí přispívat k ochraně a záchraně živočichů a rostlin, ale může naopak přispívat k jejich záhubě a vymření. Aplikace tržního mechanismu naopak může vést k nápravě současného neuspokojivého stavu.
Klíčová slova: regulace obchodu; CITES; ochrana biodiverzity; ohrožené druhy
Název práce: Is trade regulation, defined by the international treaty CITES, the most suitable tool for protecting threatened plants and animals?
Autor(ka) práce: Drýk, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Slavíková, Lenka
Oponenti práce: Vejchodská, Eliška
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis shall attempt to analyze individual approaches to protection of life threatened wild animals and plants. I shall focus on the current international trade regulatory policy, established by CITES, which approves the trade only after the other individual requirements and approvals have been vested. Since the population size of these plants and animals is constantly shrinking, what might be also pointing at the insufficient functionality of this system, if not directly at its detrimental consequences, I shall place the free market model against the current restrictive system. I shall clearly define proprietary rights related to these animals and plants, and also there will be an option for using these threatened species for commercial purposes. My experience with trade regulations and their consequences from other market segments shall me serve as a certain form of inspiration. The purpose of this work is to confirm that the regulated trade may not only be ineffective in saving wild animals and plants but even contributing to their extinction. Conversely enough, the application of the free market mechanism might rectify the current dissatisfying state.
Klíčová slova: trade regulation; endangered species; protection of biodiversity; CITES

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 10. 2008
Datum podání práce: 3. 1. 2009
Datum obhajoby: 10. 2. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15103/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: