Financování vysokých škol na Slovensku

Název práce: Financovanie vysokých škol na Slovensku
Autor(ka) práce: Hanuščáková, Valéria
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Urbánek, Václav
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Vzdelanie patrí medzi dôležité faktory, pilier sociálneho a hospodárskeho rozvoja krajiny, ktorý svojou opodstatnenosťou vplýva na kvalitu života členov celej spoločnosti. Táto bakalárska práca je venovaná základným charakteristikám vzdelania v prvej časti, nie sú opomenuté ani rôzne poňatia vzdelania, ako je ľudský kapitál, externalita, zmiešaný statok či investícia. Hlavnú časť predstavuje popis fungovania vysokých škôl na Slovensku a legislatívny rámec ich financovania. Nemalá časť rozoberá podrobnejšie metodiku rozpisu dotácií, spôsoby výpočtu, konkrétne typy dotácií a sociálnu situácia študentov. V závere práce je vyhodnotená anketa, rozoslaná študentom vysokých škôl a zhodnotenie situácie financovania školstva na Slovensku a následná komparácia s Českou republikou.
Klíčová slova: vzdelanie; financovanie školstva; Slovensko; dotácie
Název práce: Financování vysokých škol na Slovensku
Autor(ka) práce: Hanuščáková, Valéria
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Urbánek, Václav
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Vzdělání patří mezi důležité faktory, pilíř sociálního a hospodářskeho rozvoje krajiny, který svou podstatou ovlivňuje kvalitu života členů celé společnosti. Tato bakalářská práce je věnovaná základním charakteristikám vzdělání v první části, nejsou opomenuty ani různé ponětí vzdělání jako je lidský kapitál, externalita, smíšený statek či investice. Hlavní část představuje popis fungování vysokých škol na Slovensku a legislatívní rámec jejich financování. Nemalá část rozebírá podrobněji metodiku rozpisu dotací, způsoby výpočtu, konkrétní typy dotací a sociální situaci studentů. V závěru je vyhodnocena anketa, rozeslaná studentům vysokých škol a zhodnocena situace financování školství na Slovensku a následná komparace s Českou republikou.
Klíčová slova: Slovensko; financování školství; dotace; vzdělání
Název práce: Financing of universities in Slovakia
Autor(ka) práce: Hanuščáková, Valéria
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Urbánek, Václav
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Education represents the fundament, a pillar of social and commercial development of each country whose justness influences the quality of life of every member of the society. This bachelor work dissertates general characteristics of education. The opening chapter discusses different approaches such as human capital,externality and investment. The main part of my work constitutes the portrayal of system functioning of various universities in Slovakia and related concept of the legislative ambit of their financing. Considerable portion is also dedicated to the detailed methodics of funding and dotations analysis, various calculations and social aspect of university students. Conclusion deals with the exaluation of my survey in which numerous students participated, the evaluation of the educational system funding in Slovakia followed by the comparison to the one in Czech Republic.
Klíčová slova: budget grants; financing of educational system; Slovakia; education

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 10. 2008
Datum podání práce: 30. 6. 2009
Datum obhajoby: 5. 2. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15898/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: