Cesta Polska do Eurozony

Název práce: Cesta Poľska do Eurozóny
Autor(ka) práce: Štávorská, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárksa práca sa venuje pripravenosti Poľska na vstup do eurozóny, ktorú hodnotí na základe analýzy nominálnej, reálnej a právnej konvergencie. Ďaľšou súčasťou práce je konvergenčná stratégia Poľska naroky 2008-2010 a harmonogram prijatia eura. V teoretickej časti popisuje základnú charakteristku hospodárskej a menovej únie, hodnotí výhody a nevýhody menovej integrácie a prijatia spoločnej meny a pojdenáva o historickom vývoji vzniku hospodárskej a menovej únie v EÚ a o maastrichtských konvergenčných kritériách. V závere hodnotí súčasný stav plnenia konvergenčných kritérií v Poľsku. Poľsko splňuje nominálne konvergenčné kritéria s výnimkou účasti v systéme ERM II., no prognózy očakávajú v budúcom vývoji zhoršenie aj ďalších kirtérií. Z reálnej konvergencie Poľsko dosahuje iba 48% úroveň EÚ, ktorá nie je dostatočná. V právnej kovergencii má Poľsko taktiež nedostatky, za základný problem sa považuje nutnosť úpravy ústavy. Na odstránenie týchto nedostatkov sa Poľsko zameralo v konvergenčnej stratégií na rok 2008 - 2010 a v harmonograme si stanovilo termín prijatia eura dňa 1.1.2012.
Klíčová slova: Poľsko; konvergenčné kritéria; euro
Název práce: Cesta Polska do Eurozony
Autor(ka) práce: Štávorská, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se věnuje připravenosti Polska na vstup do eurozóny, kterou hodnotí na základě analýzy nominální, reálné a právní konvergence. Další součástí práce je konvergenční strategie Polska na roky 2008-2010 a harmonogram přijetí eura. V teoretické části popisuje základní charakteristiky hospodářské a měnové unie, hodnotí výhody a nevýhody měnové integrace a přijetí společné měny a pojdenáva o historickém vývoji vzniku hospodářské a měnové unie v EU a o maastrichtských konvergenčních kritériích. V závěru hodnotí současný stav plnění konvergenčních kritérií v Polsku. Polsko splňuje nominální konvergenční kritéria s výjimkou účasti v systému ERM II., No prognózy očekávají v budoucím vývoji zhoršení i dalších kirtérií. Z reálné konvergence Polsko dosahuje pouze 48% úrovně EU, která není dostatečná. V právní kovergencii má Polsko také nedostatky, za základní problem se považuje nutnost úpravy ústavy. Na odstranění těchto nedostatků se Polsko zaměřilo v konvergenční strategií pro rok 2008 - 2010 a v rozvrhu si stanovilo termín přijetí eura dne 1.1.2012.
Klíčová slova: konvergenční kritéria; euro; Polsko
Název práce: The road of Poland to the euro area
Autor(ka) práce: Štávorská, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is dedicated to the evaluation of Poland's readiness to join the euro area. The evaluation is based on an analysis of real and nominal convergention. Next part of the thesis is the convergention strategy of Poland for the years 2008-2010 and the timetable for adoption of euro. In the theoretical part it describes the basic characteristics of economic and monetary union, evaluate the advantages and disadvantages of the adoption of common currency and the Maastricht criteria. Next, the thesis evaluates the current state of implementation of convergence criteria i Poland. Poland meets the nominal convergence criteria except for participation in ERM II., but forecasts for the future indicates a deterioration of others criteria.
Klíčová slova: convergence criteria; euro; Poland

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 11. 2008
Datum podání práce: 12. 12. 2008
Datum obhajoby: 16. 1. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16428/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: