Posouzení situace "Vily Anička" z hlediska zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu ("Stavební zákon")

Název práce: Influence of the Construction Law on the building of the family house that is known as "Anička"
Autor(ka) práce: Neumannová, Dita
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šulcová, Irena
Oponenti práce: Jelínek, Luděk
Jazyk práce: English
Abstrakt:
I propose to assess in my Bachelor's work the influence of the Construction Law on the building of the family house that is known as "Anička" ("Annie" in English) and which I shall henceforth refer to as "Vila Anička". The house is in the Secessionist style and has Land Register No 492 in Gončárova Street, Plot No 574, in the area covered by the Hradec Králové Land Register. In the first chapters I propose to describe and characterise in general terms the procedure for demolishing a building, the process of land and construction management, and the influence of the relevant bodies and their stance towards the construction and the architectural plans. I then propose to assess the conditions and requirements for undertaking the construction and the use of the building. In the second part of my Bachelor's work, I should like to go into more detail about the Generali Hradec Králové plan, whereby Generali Pojišťovna, a.s. (Generali Insurance Company Inc) intended to build a new administrative building on the site of Vila Anička. The capital investment in the construction of the new building was interrupted when architectural specialists submitted a proposal that Vila Anička should be registered as a listed building. The declaration of Vila Anička as a cultural monument was pivotal in the licensing process pursuant to the Construction Law and had a decisive effect with respect to authorisation of demolition of the building and subsequent building control. The aim of my Bachelor's work is to assess in a wider context the impact of the Generali Hradec Králové plan from the point of view of protection of public interests, town planning and the urban values in a given areas versus the interests propagated by the investor.
Klíčová slova: vila Anička; managing board; construction law
Název práce: Posouzení situace "Vily Anička" z hlediska zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu ("Stavební zákon")
Autor(ka) práce: Neumannová, Dita
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šulcová, Irena
Oponenti práce: Jelínek, Luděk
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Ve své bakalářské práci bych chtěla posoudit vliv Stavebního zákona v aplikaci na stavbu secesního rodinného domu "Anička" (dále jen "Vila Anička"), číslo popisné 492, ulice Gončárova, na stavebním pozemku p.č.574 v katastrálním území Hradec Králové. V prvních kapitolách bych chtěla obecně popsat a charakterizovat proces odstranění stavby, územního a stavebního řízení, vliv dotčených orgánů a jejich stanoviska ke stavbě a projektové dokumentaci, dále posoudit podmínky a požadavky pro provádění a užívaní stavby. Druhou částí bakalářské práce bych chtěla přiblížit projekt Generali Hradec Králové, kdy společnost Generali Pojišťovna a.s. měla v úmyslu postavit nový administrativní objekt na místo "Vily Anička". Investiční záměr vybudování nového objektu byl narušen podáním návrhu na zapsání Vily Anička jako památkově chráněné budovy ze strany odborníků v oboru architektury. Jako stěžejní v povolovacím procesu Stavebního zákona bylo vyhlášení "Vily Aničky" kulturní památkou, které mělo zásadní dopad na povolení odstranění stavby a následného stavebního řízení. .Cílem mojí bakalářské práce je v širším kontextu posoudit dopad projektu Generali Hradec Králové z hlediska ochrany veřejných zájmů, územního plánování a urbanistických hodnot v daném území vůči zájmům prosazovaných investorem.
Klíčová slova: vila Anička; stavební zákon; správní řád

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2008
Datum podání práce: 1. 1. 2009
Datum obhajoby: 11. 2. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/17928/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: