Adopce SOA pomocí rámce NGOSS v prostředí telekomunikačního operátora

Název práce: Adopce SOA pomocí rámce NGOSS v prostředí telekomunikačního operátora
Autor(ka) práce: Jezl, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Gála, Libor
Oponenti práce: Ing. Michal Nykodým,
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou servisně orientované architektury a využitím architektonického rámce nesoucího název NGOSS (New Generation Operations Systems and Software) při její adopci v rámci organizace. Diplomová práce je rozdělena do čtyřech částí. První část je věnována objasnění podstaty a vymezení pojmu enterprise architektura. Druhá část je věnována architektonických rámcům. První kapitoly druhé části se zabývají architektonickými rámci obecně a jejich významem pro enterprise architekturu. Závěrečné kapitoly se naopak věnují konkrétnímu frameworku, který je určen pro telekomunikační operátory a který nese název NGOSS. Jsou zde uváděny jeho hlavní charakteristiky a popisovány jeho hlavní části, a to s důrazem na část pojednávající o architektuře informačního systému TNA (Technology Neutral Architecture). Součástí popisu TNA je také popis dokumentu, který je významný pro praktickou část -- NGOSS kontraktu. Třetí a zároveň poslední teoretickou část tvoří pojednání o servisně orientované architektuře. Tato část se zaobírá podstatou této architektury a charakteristikami jejích základních architektonických elementů, kterými jsou služby. Závěrečná praktická část je věnována praktickému příkladu, v němž se snažím navrhnout NGOSS kontrakt k vybrané službě. Praktická část je následně zakončena shrnutím možností a přínosů architektonického rámce NGOSS pro adopci servisně orientované architektury.
Klíčová slova: NGOSS kontrakt; Technology Neutral Architecture; Service-Oriented Architecture; NGOSS
Název práce: SOA Adoption Using Framework NGOSS in Telecommunication Industry
Autor(ka) práce: Jezl, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Gála, Libor
Oponenti práce: Ing. Michal Nykodým,
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis concerns Service-Oriented Architecture and possibilities of using framework NGOSS (New Generation Operations Systems and Software) by its adoption to organization. Diploma thesis is divided into four main parts. The first three parts are theoretical and are the foundation for the last practical part of diploma thesis. The first part is devoted to enterprise architecture and to their importance for a big company. The second part of the diploma thesis is devoted to framework, to their principles and importance in connection with enterprise architecture. In first chapters of this part is devoted to description of framework generally, while the last parts contain the description of particular framework for telecommunication industry named NGOSS. I describe its main characteristics and its main parts with emphasis on its part concerning architecture of information system named TNA (Technology Neutral Architecture). This TNA description also contains description of NGOSS contract, which is very important for practical part of diploma thesis. The third and the last theoretical part is concerned with service oriented architecture and its main architectural elements -- services. In the last and practical part of diploma thesis, I am trying to design NGOSS contract for the chosen SOA service and demonstrate its importance for SOA adoption. The end of the practical part contains conclusion on possibilities and benefits of NGOSS framework by SOA adoption.
Klíčová slova: New Generation Operations Systems and Software; Service-Oriented Architecture; Technology Neutral Architecture

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 9. 2007
Datum podání práce: 1. 1. 2009
Datum obhajoby: 10. 2. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/12909/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: