Postavení žen v rozvojovém světě - problém chudoby, nerovný přístup ke vzdělání a trhu práce

Název práce: Postavenie žien v rozvojovom svete - problém chudoby, nerovný prístup k vzdelaniu a trhu práce
Autor(ka) práce: Blichová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Macháček, Jaroslav
Oponenti práce: Kadeřábková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa venuje postaveniu žien v rozvojovom svete. Snaží sa priblížiť horšie postavenie žien v spoločnosti celkovo a zároveň pomocou konkrétnych indikátorov ukázať na nerovnosti medzi mužmi a ženami v rôznych rozvojových regiónoch. Prvá časť práce popisuje hlavné problematické oblasti, v ktorých sa ženy stretávajú s diskrimináciou. Táto diskriminácia súvisí s horším prístupom žien k službám, ako zdravotníctvo a školstvo, s násilím a ozbrojenými konfliktami, s horším postavením žien v ekonomike a ich slabšími rozhodovacími právomocami. Druhá časť práce je zameraná na tri oblasti - chudoba, vzdelanie a pracovný trh. Pomocou gendrovej analýzy týchto jednotlivých oblastí ukazuje aké veľké nerovnosti medzi oboma pohlaviami v spoločnosti existujú. Zároveň zachytáva odlišnosti medzi jednotlivými regiónmi a tiež zmeny postavenia žien v čase. V závere práce prepájam všetky tri sledované oblasti v súhrnom zhodnotení.
Klíčová slova: rozvojové krajiny; postavenie žien; gender
Název práce: Postavení žen v rozvojovém světě - problém chudoby, nerovný přístup ke vzdělání a trhu práce
Autor(ka) práce: Blichová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Macháček, Jaroslav
Oponenti práce: Kadeřábková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se věnuje postavení žen v rozvojovém světě. Snaží se přiblížit horší postavení žen ve společnosti celkově a zároveň pomocí konkrétních indikátorů ukázat na nerovnosti mezi muži a ženami v různých rozvojových regiónech. První část práce popisuje hlavní problematické oblasti, ve kterých se ženy potkávají s diskriminací. Tato diskriminace souvisí s horším přístupem žen ke službám, jako zdravotnictví a školství, s násilím a ozbrojenými konflikty, s horším postavením žen v ekonomice a jejich slabšími rozhodovacími pravomocemi. Druhá část práce je zaměřená na tři oblasti -- chudoba, vzdělání a pracovní trh. Pomocí gendrové analýzy těchto jednotlivých oblastí ukazuje, jak velké nerovnosti mezi oběma pohlavími ve společnosti existují. Zároveň zachytává odlišnosti mezi jednotlivými regióny a též změny postavení žen v čase. V závěru práce provazuji všechny tři sledované oblasti v souhrnném zhodnocení.
Klíčová slova: rozvojové země; postevení žen; gender
Název práce: Social status of women in the developing countries -- poverty, education, labour market
Autor(ka) práce: Blichová, Ľubica
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Macháček, Jaroslav
Oponenti práce: Kadeřábková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This paper deals with social status of women in the world. Using specific indicators it attempts to approach worse women's position in the society as a whole and it describes inequalities between women and men. The first part of this paper shows main problematic areas in which women struggle with discrimination. These problems are related with worse access to services (health care and education), violence, armed conflicts, women situation in economics and weak power to take decision. Second part of this paper is focusing on three areas -- poverty, education and labour market. Gender analysis of these three areas shows how big differences between both genders are. The main focus of the last part is on the changes of the social role of women in world regions in time. At the end of the paper all three areas are interconnected to summarize the differences.
Klíčová slova: gender; developing countries; social status of women

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 3. 2009
Datum podání práce: 30. 4. 2009
Datum obhajoby: 27. 4. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19521/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: