Sociální a demografický rozvoj okresu Trebišov

Název práce: Sociálny a demografický rozvoj okresu Trebišov
Autor(ka) práce: Brindzáková, Žofia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Heřmanová, Eva
Oponenti práce: Macháček, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá hlavne problematikou sociálne-demografického vývoja a celkového rozvoja okresu Trebišov po roku 1989. Po teoretickom vstupe sa práca v analytickej časti zameriava prevažne podchytením hlavných špecifík a bariér tohto územia, podchytením jeho hlavných aktuálnych problémov a konkurenčných výhod. Jednotlivé kapitoly sa preto výberovo venujú kvantitatívnym a kvalitatívnym charakteristikám obyvateľstva, oblasti životného prostredia, doprave a dopravnej dostupnosti a v neposlednej rade aj stavu regionálnej ekonomiky, zhodnoteniu ekonomických podmienok pre ďalší rozvoj, charakteristike a problémom miestneho trhu práce. V syntetickej a záverečnej časti práce budú na základe vlastnej SWOT analýzy doporučené hlavné oblasti a stratégie ďalšieho rozvoja tohto územia. Súčasťou práce bude aj vyhodnotenie vybraných prebiehajúcich investičných a rozvojových projektov, prínosy prihraničnej spolupráce a navrhnuté konkrétne opatrenia.
Klíčová slova: rozvoj; porovnávanie; regionálna analýza; Slovensko; okres Trebišov
Název práce: Sociální a demografický rozvoj okresu Trebišov
Autor(ka) práce: Brindzáková, Žofia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Heřmanová, Eva
Oponenti práce: Macháček, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku sociálně-demografického vývoje a celkového rozvoje okresu Trebišov po roce 1989. Po teoretickém vstupu se v analytické části zaměřuje na podchycení hlavních specifik a bariér tohoto území, na podchycení jeho hlavních aktuálních problémů a konkurenčních výhod. Jednotlivé kapitoly se proto výběrově věnují kvantitativním a kvalitativním charakteristikám obyvatelstva, oblasti životního prostředí, dopravě a dopravní dostupnosti a v neposlední řadě i stavu regionální ekonomiky, zhodnocení ekonomických podmínek pro další rozvoj, charakteristice a problémům místního trhu práce. V syntetické a závěrečné části práce budou na základě vlastní SWOT analýzy doporučeny hlavní oblasti a strategie dalšího rozvoje tohoto území, vyhodnoceny vybrané probíhající investiční a rozvojové projekty, přínosy příhraniční spolupráce a navržena konkrétní opatření.
Klíčová slova: rozvoj; porovnávaní; okres Trebišov; regionální analýza ; Slovensko
Název práce: Social and demographical development of the region of Trebisov
Autor(ka) práce: Brindzáková, Žofia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Heřmanová, Eva
Oponenti práce: Macháček, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis occupies mainly by problemacy of social-demografic evolution and general development of region Trebišov after 1989. After theroretic entry is the paper pointing, in analytic part, on finding main specifics and berriers of this region, its main actual problems and concurrency assets. Apportionable parts are then dealing with qualitative and quantitative characteristics of population, environment, transport and its avalaibility and at last the state of regional economy, evaluation of economics conditions for future expansion, characteristic and troubles of local labour market. In synthetic and final part I'm trying to suggest main field and strategies of future progres of this region, built on respective SWOT analysis. The part of this paper is also an evaluation of some current investment and developing projects, benefits of frontier cooperation and proposed specific remedies.
Klíčová slova: development; comparison; region Trebisov; Slovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 6. 2008
Datum podání práce: 10. 1. 2009
Datum obhajoby: 3. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16063/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: