Srovnávací analýza cestovního ruchu Thajska a Laosu

Název práce: Srovnávací analýza cestovního ruchu Thajska a Laosu
Autor(ka) práce: Tichá, Alena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Valentová, Jana
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a následným srovnáním cestovního ruchu Thajska a Laosu. Obecně vychází z celosvětových trendů v oblasti cestovního ruchu se zvláštní pozorností věnovanou jihovýchodní Asii. Na základě studií v oblasti historie, geografických podmínek a vládních programů zemí bylo určeno východisko a připravenost každé země na cestovní ruch. V potaz byla brána i samotná historie a vývoj cestovního ruchu v zemích jak na obecné rovině nedávných historických událostí, tak i specificky k individuálním turistickým destinacím. Součástí této práce je i výzkumná sonda, která zjišťovala postoj veřejnosti vůči Thajsku a Laosu a zároveň mapovala vědomosti, kterými běžný potencionální účastník cestovního ruchu disponuje. V další části je analyzována nabídka českých a německých cestovních kanceláří. Na základě této nabídky byl vytvořen přehled dosažitelných destinací prostřednictvím daných zprostředkovatelů. V neposlední řadě se práce zabývá i podnikatelskými příležitostmi a podmínkami investicí a založení cestovní kanceláře na území Thajska a Laosu.
Klíčová slova: tradice; ztráta identity; vliv západní kultury; globalizace; komercializace společnosti; trvale udržitelný rozvoj; etniccké menšiny; cestovní ruch; Laos; Thajsko
Název práce: Comparative Analysis of Tourism in Thailand and Lao PDR
Autor(ka) práce: Tichá, Alena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Valentová, Jana
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with an analysis and comparison of tourism within Thailand and Lao PDR. The paper discusses global tourism trends with a special interest dedicated to southeast Asia. Based on studies of history, geography and government programmes of each individual country, conditions for conducting tourism activities were defined. History of tourism as well as develompent of individual destinations were concerned, too. The conclusion summarising present and future possibilities of travel industry in Thailand and Lao PDR also involves information about knowledge and personal approach of Czech public to both countries. The data were collected through an exploratory questionnaire. The next part offers a list of destinations provided by Czech and German travel agencies. Based on the list, an overview of available destinations provided by major Czech and German official mediators was created. One of the chapters also deals with legal conditions governing the rights for setting up a travel agency by non-residents.
Klíčová slova: Thailand; ethnic minorities; Tourism; Lao PDR

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 6. 2008
Datum podání práce: 31. 1. 2009
Datum obhajoby: 5. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/14161/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: