Cílování inflace v České republice: historie a současná situace v podmínkách globální finanční krize

Název práce: Cieľovanie inflácie v Českej republike: história a súčasná situácia v podmienkach finančnej krízy
Autor(ka) práce: Kolesár, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Tomšík, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá režimom cieľovania inflácie. V teoretickej časti je opísaný základný mechanizmus tohto režimu. Jedná sa o problematiku stanovovania inflačného cieľa a výnimiek, kedy sa miera inflácie môže vychýliť z cieľovaného pásma. Ďalej je opísané stanovovanie podmienených a nepodmienených prognóz a operatívne riadenie úrokových sadzieb centrálnou bankou. V teoretickej časti sú taktiež zhrnuté výhody a nevýhody tohto režimu. V praktickej časti sú dané poznatky aplikované na skúsenosti ČNB. Je tu opísaný mechanizmus stanovovania inflačných cieľov a prognóz ČNB. Ďalej sú tu rozobraté úspechy či neúspechy praktickej aplikácie tohto režimu v podmienkach českého hospodárstva.
Klíčová slova: inflácia; cieľovanie; analýza
Název práce: Cílování inflace v České republice: historie a současná situace v podmínkách globální finanční krize
Autor(ka) práce: Kolesár, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Tomšík, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práce se zaobírá režimem cílení inflace. V teoretické části je popsán základní mechanizmus tohoto režimu. Jedná se zejména o problematiku stanovováni inflačního cíle a výjimek, kdy se míra inflace může vychýlit z cíleného pásma. Dál je popsáno stanovování podmíněných a nepodmíněných prognóz a operativní řízení úrokových sazeb centrální bankou. V teoretické části jsou také shrnuty výhody a nevýhody tohoto režimu. V praktické části jsou dané poznatky aplikované na zkušenosti ČNB. Je tu popsán mechanizmus stanovovaní inflačních cílů a prognóz ČNB. Dál jsou tu rozebrány úspěchy či neúspěchy praktické aplikace tohoto režimu v podmínkách českého hospodářství.
Klíčová slova: inflace; analýza; cílování
Název práce: Inflation Targeting in The Czech Republic: History and Current Situation Under The Circumstances of The Economic Crisis
Autor(ka) práce: Kolesár, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Tomšík, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diploma thesis analyzes the inflation targeting regime. The theoretical part describes the basic mechanism of the regime, which consists of setting the inflation targets and the exceptions when the inflation rate may deviate from the targeted zone. Further part describes production of conditional and unconditional forecasts and operational steering of central bank interest rates. In the theoretical part are also summarized the advantages and disadvantages of the regime. The empirical part of this thesis consists in application of the theoretical findings to the practical experiences of CNB. It describes the process of setting the inflation targets and forecasting procedure of CNB. Final part of the thesis summarizes the successes and failures of practical application of the regime in the Czech Republic.
Klíčová slova: regime; targeting; inflation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 3. 2009
Datum podání práce: 20. 5. 2009
Datum obhajoby: 10. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20722/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: