Burzové fúze, aliance a nové finanční trhy ve světe

Název práce: Burzové fúzie, aliancie a nové finančné trhy vo svete
Autor(ka) práce: Hronská, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žilák, Pavel
Oponenti práce: Veselá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V mojej práci sa zameriavam na analýzu foriem burzovej spolupráce. Teoretickým základom je stručný popis počiatkov burzovníctva a samotné začiatky burzovej spolupráce vo svete. Následne sa zameriam na charakteristiku základných atribútov niektorých najväčších stávajúcich burzových aliancií vo svete. Pre svoju prácu som zvolila nasledujúce aliancie: NYSE Euronext, NASDAQ OMX a regionálnu spoluprácu v rámci reťazca Viedeň-Ľubľana-Budapešť-Praha. U daných aliancí skúmam formu spolupráce, právny rámec, obchodný systém, vysporiadací a clearingový systém a podmienky členstva. Analýza základných ukazovateľov daných trhov mi polúži k celkovému zhodnoteniu efektívnosti burzovej spolupráce. Zo všetkých zmienených vstupných dát vyvodím všeobecné atribúty potrebné pre efektívnu burzovú spoluprácu.
Klíčová slova: spolupraca; aliancie; burzove; OMX; NASDAQ; Euronext; NYSE
Název práce: Burzové fúze, aliance a nové finanční trhy ve světe
Autor(ka) práce: Hronská, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žilák, Pavel
Oponenti práce: Veselá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V mé práci se zaměřím na analýzu forem burzové spolupráce. Teoretickým základem je stručný popis počátků burzovníctví a samotné začátky burzové spolupráce ve světe. Následně se zaměřím na charakteristiku základních atributů některých největších stávajících burzových aliancí ve světe. Pro svojí práci jsem zvolila následující aliance: NYSE Euronext, NASDAQ OMX a regionální spolupráci v rámci řetězce Vídeň-Ľubľana-Budapešť-Praha. U daných aliancí analyzuju formu spolupráce, právní rámec, obchodný systém, vypořádací a clearingový systém a podmínky členství. Analýza základních ukazatelů daných trhů mi poslouží k celkovému zhodnocení efektívnosti burzové spolupráce. Ze všech zmíněných vstupních dát vyvodím všeobecné atributy potřebné pro efektívní burzovou spolupráci.
Klíčová slova: OMX; Euronext; aliance; NASDAQ; spolupráca; burzovní; NYSE
Název práce: Stock exchange mergers, alliances and new financial markets
Autor(ka) práce: Hronská, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Žilák, Pavel
Oponenti práce: Veselá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In my thesis I will focus on analysis of basic forms of stock exchange cooperation. I will search theoretical fundament of my thesis in history of stock exchanges and cooperation of exchanges. Afterwards, I will focus on characteristics of basic atributes of main stock exchange alliances.For my thesis I decided to focus on these alliances: NYSE Euronext, NASDAQ OMX, and regional cooperation Vienna-Ljubljana-Budapest-Prague. Within these alliances I focus on form of cooperation, law surroundings,trading platform, clearing and settlement system.Analysis of determinants of mentioned markets will help me to evaluate allinaces. From mentioned above I will conclude general determinants of efective stock exchange cooperation.
Klíčová slova: stock exchange; NASDAQ; alliances; cooperation; OMX; Euronext; NYSE

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 11. 2008
Datum podání práce: 15. 5. 2009
Datum obhajoby: 11. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20702/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: