Bezdomovci a jejich integrace na trhu práce

Název práce: Bezdomovci a ich integrácia na trhu práce
Autor(ka) práce: Šprlák, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Lukeš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca za zaoberá bezdomovstvom, ktoré je pálčivým problémom našej spoločnosti. Problematika je riešená z hľadiska integrácie bezdomovcov na trhu práce. V teoretickej časti je načrtnutý historický vývoj práce a jej integrujúca funkcia v ľudskej spoločnosti, mechanizmy fungujúce na trhu práce s ohľadom na problematiku bezdomovstva a sociálnej exklúzie ako aj základné pojmy a mechanizmy týkajúce sa nezamestnanosti a bezdomovstva. Praktická časť uvádza výsledky prieskumu uskutočnenom na vzorke 23 respondentov a tri kazuistiky. Ukazuje, že zamestnanie plní výraznú integratívnu funkciu v ľudskej spoločnosti, keďže bezdomovstvo je spojené s vysokou mierou nezamestnanosti (viac ako 70%), nízkou intenzitou pracovnej aktivity (v priemere 11 pracovných hodín týždenne) a nestabilitou zamestnania (viac ako 50% respondentov uvádza priemernú dĺžku zotrvania v jednom zamestnaní jeden deň). Tento stav je spôsobený mnohými faktormi na strane bezdomovca (strata dokladov, vysoký vek, nedostatok zázemia, strata pracovných návykov), zamestnávateľa (brigádne a nelegálne zamestnávanie, diskriminácia bezdomovcov) a systémovými faktormi (neflexibilný pracovný trh, vysoké administratívne bariéry pre zamestnávanie).
Klíčová slova: nezamestnanosť; bezdomovstvo; trh práce
Název práce: Bezdomovci a jejich integrace na trhu práce
Autor(ka) práce: Šprlák, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Lukeš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá bezdomovstvím, které je palčivou otázkou naší společnosti. Problematika je řešená z hlediska integrace bezdomovců na trhu práce. V teoretické části je nastíněn historický vývoj práce a její integrující funkce v lidské společnosti, mechanismy fungující na trhu práce s ohledem na problematiku sociální exkluze a bezdomovstí a základní pojmy a procesy týkající se nezaměstnanosti a bezdomovství. Praktická část uvádí výsledky průzkumu uskutečněném na vzorku 23 respondentů a tři kazuistiky. Ukazuje, že zaměstnání plní duležitou integrující funkci v lidské společnosti, protože bezdomovství je spojeno s vysokou mírou nezaměstnanosti (až 70%), nízkou intenzitou pracovní aktivity (v průměru 11 pracovních hodin týdně) a nestabilitou zaměstnání (více než 50% respondentů uvádí průměrnou délku zaměstnání jeden den). Tento stav je způsoben faktory na straně bezdomovca (ztráta dokladů, vysoký věk, nedostatek zázemí, ztráta pracovních návyků), zaměstnavatele (nelegální zaměstnávání, diskriminace bezdomovců) a systémovými faktory (neflexibilní pracovní trh, vysoké administrativní bariéry zaměstnávání).
Klíčová slova: trh práce; nezaměstnanost; bezdomovství
Název práce: Integration of homeless people on the labour market
Autor(ka) práce: Šprlák, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Lukeš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis concerns the homelessness, which is an important problem of modern society. The problem is treated from the viewpoint of the integration of homeless people on the labour market. The theoretical part concerns the historical development of work as a factor of the social cohesion, labour market mechanisms with emphasis on the problem of the social exclusion, unemployment and homelessness. Empirical part shows the results of an inquiry realized on 23 homeless people in Prague and includes three case studies. It is shown that work has an important integrative role in the society as homelessness is connected with high unemployment (above 70%), low intensity of labour market activities (11 hours per week in average) and instability of employment (more than 50% stated working only one day in one employment in average). This is caused by multiple factors on the side of the homeless person himself (loss of identity card, high age, loss of working habits), the employer (illegal employment and discrimination) as well as broader system context (labour market inflexibilities).
Klíčová slova: labor market; homelessness; unemployment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra psychologie a sociologie řízení

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 2. 2009
Datum podání práce: 10. 5. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19261/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: