Vzájemné souvislosti úrokových sazeb a měnových kurzů (na příkladu vybraných zemí)

Název práce: Vzájomné súvislosti úrokových sadzieb a menového kurzu na príklade vybraných krajín
Autor(ka) práce: Mihalik, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Mandel, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá problematikou vzťahu menového kurzu a úrokového diferenciálu. Úvodná časť stručne charakterizuje menový kurz ako makroekonomickú veličinu, ktorá v konkrétnej praxi vystupuje v podobe rôznych systémov menového kurzu. Následne je aj teoretický rozobraný princíp nekrytej úrokovej parity a dynamiky tohto procesu ako aj medzinárodný Fisherovho efekt. V analytickej časti je skúmaný vzťah úrokových mier a menového kurzu v podmienkach rôznych kurzových režimov v krajinách Dánsko, Nórsko, Švédsko a Slovensko. Pomocou grafickej analýzy prostredníctvom výpočtu teoretického kurzu na základe nekrytej úrokovej parity a indexu odchýlok kurzu je zhodnotená nekrytá úroková parita. Medzinárodný Fisherov efekt je testovaný na grafe zmeny menového kurzu v závislosti na úrokovom diferenciáli. Za grafickou analýzou nasleduje analýza pomocou lineárnej regresie. Následne pomocou VAR modelu zistíme nielen závislosť menového kurzu na úrokovom diferenciáli, ale i to, či nejak závisí úrokový diferenciál na menovom kurze.
Klíčová slova: systém menového kurzu; úrokový diferenciál; menový kurz
Název práce: Vzájemné souvislosti úrokových sazeb a měnových kurzů (na příkladu vybraných zemí)
Autor(ka) práce: Mihalik, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Mandel, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou vztahu měnového kurzu a úrokového diferenciálu. Úvodní část stručně charakterizuje měnový kurz jako makroekonomickou veličinu, která v konkrétní praxi vystupuje v podobě různých systémů měnového kurzu. Následně je teoreticky rozebrán princip nekryté úrokové parity a dynamika tohoto procesu jako i mezinárodní Fischerův efekt. V analytické části je zkoumaný vztah úrokových měr a měnového kurzu v různých podmínkách kursových režimů v krajinách Dánsko, Norsko, Švédsko a Slovensko. Pomocí grafické analýzy prostřednictvím výpočtu teoretického kurzu na základe nekryté úrokové parity a indexu odchylek kurzu je zhodnocená nekrytá úroková parita. Mezinárodní Fischerův efekt je testován na grafu změny měnového kurzu v závislosti na úrokovém diferenciálu. Za grafickou analýzou následuje analýza pomocí lineární regrese. Následně pomocí VAR modelu zjistíme nejen závislost měnového kurzu na úrokovém diferenciálu ale i to, jestli nějak závisí úrokový diferenciál na měnovém kurzu.
Klíčová slova: systém měnového kurzu; úrokový diferenciál; měnový kurz
Název práce: Reciprocal corelations of interest rates and exchange rate described in the example of selected countries
Autor(ka) práce: Mihalik, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Durčáková, Jaroslava
Oponenti práce: Mandel, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This final work is aimed at the concept of relationship between exchange rate and interest rate differential. The introductory part briefly describes exchange rate as a macro-economical parameter, which can be seen in many different systems of exchange rate. Next part consists of theoretical principles of uncovered interest parity and the dynamics of this process and also the process of international Fisher effect. In the analysis part the relation between interest rate and exchange rate is explored in various conditions of exchange rate arrangements in the countries of Denmark, Norway, Sweden and Slovakia. The uncovered interest parity is valued by graphic analysis made by calculation of the theoretical rate based on uncovered interest parity and the off-set index rate. International Fisher effect is tested on the graph of change in exchange rate depending on the interest rate differential. The graphic analysis is followed by the analysis of linear regression. Afterwards with the use of VAR model we find not only the dependence of exchange rate on interest rate differential but also whether the interest rate differential is dependent on exchange rate or not.
Klíčová slova: exchange rate arrangement; interest rate differential; exchange rate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 3. 2009
Datum podání práce: 20. 5. 2009
Datum obhajoby: 10. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20726/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: