Analýza procesu zadávání veřejných zakázek na municipální úrovni ve Slovenské republice

Název práce: Analýza procesu verejného obstarávania na municipálnej úrovni v Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Špinerová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá analýzou procesu verejného obstarávania na úrovni municipalít v Slovenskej republike. Úvodná časť práce je venovaná analýze teoretických aspektov a právnej úpravy verejného obstarávania s vymedzením základných pojmov i jednotlivých procesných krokov, ktoré vedú ku konečnej realizácii zákazky. Ďalej je pojednané o koncepte 3E a stupni jeho implementácie v právnej úprave i praxi verejného obstarávania v podmienkach municipalít, s poukázaním na niektoré praktické problémy pri uplatňovaní uvedeného konceptu. Praktickou demonštráciou metód a postupov analyzovaných v teoretickej časti je rozbor konkrétnych prípadov verejného obstarávania realizovaných na municipálnej úrovni s následným vlastným ohodnotením pomocou vybraných evaluačných metód. V závere práce sú na základe prevedenej analýzy formulované návrhy a odporúčania, ktoré by viedli ku zvýšeniu efektívnosti a hospodárnosti vo vynakladaní verejných zdrojov.
Klíčová slova: efektívnosť; verejné obstarávanie; účelnosť; hospodárnosť
Název práce: Analýza procesu zadávání veřejných zakázek na municipální úrovni ve Slovenské republice
Autor(ka) práce: Špinerová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá analýzou procesu zadávání veřejných zakázek na úrovni municipalit ve Slovenské republice. Úvodní část práce je věnována analýze teoretických aspektů a legislativní úpravy zadávání veřejných zakázek s vymezením základních pojmů i jednotlivých procesních kroků, jež vedou ke konečné realizaci zakázky. Dále je pojednáno o konceptu 3E a stupni jeho implementace v právní úpravě i praxi zadávaní zakázek v podmínkách municipalit, s poukázáním na některé praktické problémy při uplatňování uvedeného konceptu. Praktickou demonstrací metod a postupů analyzovaných v teoretické části je rozbor konkrétních případů zadávání zakázek realizovaných na municipální úrovni s následným vlastním ohodnocením pomocí vybraných evaluačních metod. V závěru práce jsou na základě provedené analýzy formulovány návrhy a doporučení, která by vedla ke zvýšení efektivnosti a hospodárnosti ve vynakládání veřejných zdrojů.
Klíčová slova: účelnost; efektivnost; hospodárnost; veřejná zakázka
Název práce: The analysis of public procurement process at the level of municipalities in the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Špinerová, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper analyzes public procurement process at the level of municipalities in the Slovak Republic. The introductory part of the paper is devoted to an analysis of theoretical and legislative aspects of the public procurement with definition of basic concepts and various procedural steps, which lead to the final implementation of the procurement. The paper also deals with the concept of 3E and degree of its implementation in legislation and in real-life process of procurement at the level of municipalities, with reference to some practical problems of that concept. The theoretical part of the paper is supported by an analysis of real-life public procurement processes undertaken at the municipal level and followed by evaluation using evaluation methods selected. At the end of the paper, proposals and recommendations that should lead to increase of effectiveness and economy in spending of public funds are included.
Klíčová slova: efficiency ; effectiveness; public procurement; economy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 12. 2008
Datum podání práce: 1. 6. 2009
Datum obhajoby: 12. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/17795/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: