Metody hodnocení návratnosti individuálních investic do terciárního vzdělání

Název práce: Metódy hodnotenia návratnosti individuálnych investícií do terciárneho vzdelania
Autor(ka) práce: Mináriková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fischer, Jakub
Oponenti práce: Mazouch, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca pojednáva o terciárnom vzdelaní ako o investícií do ľudského kapitálu. Tak ako pri iných investíciách aj pri tejto hodnotíme jej návratnosť. Budeme ju však posudzovať len z individuálneho hľadiska. K tomu slúžia rôzne metódy, vychádzajúce z analýzy nákladov a výnosov. Je teda potrebné poznať všetky možné súkromné náklady na jednej strane a všetky súkromné výnosy, z tejto investície plynúce, na strane druhej. Práca je rozdelená do šiestich kapitol. Druhá kapitola uvádza do problematiky ľudského kapitálu a taktiež vymedzuje pojmy sekundárne a terciárne vzdelanie. V tretej a štvrtej kapitole sú popísané jednotlivé zložky nákladov a výnosov a príklady z rôznych štúdií, ktoré skúmali vplyv dosiahnutého vzdelania na tieto položky. V týchto kapitolách sú taktiež uvedené reálne údaje nákladov a výnosov obyvateľov Českej republiky, ktoré boli v období jej písania k dispozícii. Vo finálnej časti sú uvedené metódy, ktorými sa odhaduje výnosnosť investície do vzdelania, ich výhody a nevýhody a ich využívanie v praxi.
Klíčová slova: analýza nákladov a výnosov; terciárne vzdelanie; vnútorné percento výnosu
Název práce: Metody hodnocení návratnosti individuálních investic do terciárního vzdělání
Autor(ka) práce: Mináriková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fischer, Jakub
Oponenti práce: Mazouch, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce pojednává o terciárním vzdělávání jako o investici do lidského kapitálu. Tak jako při jiných investicích i při této hodnotíme její návratnost. Budeme ji však posuzovat jen z individuálního hlediska. K tomu slouží různé metody, vycházející z analýzy nákladů a výnosů. Je tedy potřebné znát všechny možné soukromé náklady na jedné straně a všechny soukromé výnosy na straně druhé. Práce je dělená do šesti kapitol. Druhá kapitola uvádí do problematiky lidského kapitálu a taky vymezuje pojmy sekundární a terciární vzdělání. Ve třetí a čtvrté kapitole jsou popsané jednotlivé složky nákladů a výnosů a příklady z různých studií, které zkoumaly vliv dosaženého vzdělání na tyto položky. V těchto kapitolách jsou také uvedené reálné údaje nákladů a výnosů obyvatel České republiky, které byly v období jejího psaní k dispozici. Ve finální části jsou uvedené metody, kterými se odhaduje výnosnost investic do vzdělání, jejich výhody a nevýhody a jejich vyžití v praxi.
Klíčová slova: analýza nákladů a výnosů; terciární vzdělání; vnitřní procento výnosu
Název práce: Rating methods of return of individual investment in tertiary education
Autor(ka) práce: Mináriková, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Fischer, Jakub
Oponenti práce: Mazouch, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor work deals with tertiary education as an investment in human capital. The rate of return of this investment is evaluated as it is assessed in case of traditional investments. However the rate of return will be evaluated from individual point of view. For evaluation are designed various methods which are based on primal cost and benefits analysis. That is why it is necessary to know all possible personal costs on one hand and all personal benefits from this investment on the other hand. This work is divided into six chapters. The second one introduces a problem of human capital and also defines secondary and tertiary education. In the third and fourth chapters are described different costs and benefits and examples from various studies which investigate the influence of reached level of education on these items. They also show real data, costs and benefits of citizens of Czech Republic which were available at the time of writing this work. In the final part are described methods which evaluate the rate of return of investment into education, their advantages and disadvantages and their practical use.
Klíčová slova: internal rate of return; tertiary education; costs and benefits analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonomické statistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 11. 2008
Datum podání práce: 12. 1. 2009
Datum obhajoby: 17. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16238/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: