Řízení o předběžné otázce v rámci evropského soudnictví

Název práce: Řízení o předběžné otázce v rámci evropského soudnictví
Autor(ka) práce: Zvárová, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlok, Jan
Oponenti práce: Koucká, Jiřina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá řízením o předběžné otázce. Je zde nastíněna nejen charakteristika a vývoj řízení o předběžné otázce, ale také výklad pojmu "soud členského státu" či problematika výjimek z povinnosti předložit předběžnou otázku. V následujících kapitolách práce pojednává o statistických zajímavostech tohoto řízení, faktorech ovlivňujících podání předběžné otázky či možnostech, jak zefektivnit řízení o předběžné otázce. V poslední kapitole je řízení o předběžné otázce analyzováno z pohledu českého práva. Je zde kladen důraz zejména na některé české instituce jako soudní orgány ve smyslu komunitárního práva, na procesněprávní aspekty tohoto řízení či na rozbor jednotlivých předběžných otázek podaných českými soudy. Není opomenuta ani judikatura Ústavního soudu České republiky, a to jak ve vztahu ke komunitárnímu právu samotnému, tak ve vztahu k řízení o předběžné otázce.
Klíčová slova: Soudní dvůr Evropských společenství; řízení o předběžné otázce; článek 234 SES; soud členského státu
Název práce: Preliminary reference procedure within the scope of European judicial system
Autor(ka) práce: Zvárová, Daniela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlok, Jan
Oponenti práce: Koucká, Jiřina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with the preliminary reference procedure. There is outlined not only the characteristic of this procedure or its evolution, but also the interpretation of the term "court or tribunal of a Member State" or the Exceptions to the Duty to Refer. The following chapters are concerned with the statistical curiosities of the preliminary reference procedure or the ways of how to make this procedure more efficient. The last chapter is analysing the preliminary reference procedure from the Czech law's point of view. It deals with some Czech institutions as courts of the Member State, procedural aspects of this procedure or study of the Czech preliminary references. It also contains some cases of The Constitutional Court of the Czech Republic regarding with this procedure.
Klíčová slova: Court or Tribunal of a Member State; European Court of Justice; Preliminary Reference Procedure; Preliminary Ruling; Article 234 of the E.C. Treaty

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2007
Datum podání práce: 30. 6. 2008
Datum obhajoby: 16. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15022/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: