Vliv USA na mírová jednání v letech 1917 a 1918 a postoj k otázce vzniku samostatného Československa

Název práce: Vliv USA na mírová jednání v letech 1917 a 1918 a postoj k otázce vzniku samostatného Československa
Autor(ka) práce: Doubková, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Stellner, František
Oponenti práce: Kovář, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Ve své bakalářské práci se chci nejprve věnovat mírovým pokusům probíhajícím před vstupem USA do války, fakticky zhodnotit neutralitu USA a prozkoumat jakou roli při těchto pokusech USA hrálo a proč jednání o míru ztroskotala. V souvislosti s mírovými snahami chci analyzovat vliv prezidenta Woodrow Wilsona na zahraniční politiku a následně nastínit politické a ekonomické důvody ke vstupu do první světové války. Dále se chci věnovat diplomatickým jednáním mezi USA a Rakousko-Uherskem. Zodpovím otázku, proč došlo k pokusům o tajná jednání s Rakousko-Uherskem o separátním míru. Také budu analyzovat tzv. 14 bodů prezidenta Wilsona a shrnu jejich význam pro politický a hospodářských vývoj v Evropě. Poté chci zdůvodnit obrat politiky USA na jaře 1918, upuštění od snah uzavřít separátní mír s Rakousko-Uherskem a následné vyjádření podpory pro vznik nástupnických států. Ve své práci se budu opírat o nevydané a vydané prameny (Archiv Ministerstva zahraničních věcí) a nejnovější českou a cizojazyčnou odbornou literaturu.
Klíčová slova: Rakousko-Uhersko; USA; Československo
Název práce: Influence of USA on peace negotiation in 1917 and 1918 and attitude to question of indipendent Czechoslovakia
Autor(ka) práce: Doubková, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Stellner, František
Oponenti práce: Kovář, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
I want to start my Bachelor thesis by studying of peace attempts running before USA entry in the war; by reviewing in facts USA neutrality and by inspecting USA part in these attempts and why peace negotiations came to grief. I also want to analyze the influence of President Woodrow Wilson on foreign policy within the context of peace attempts and then to outline political and economic reasons for the entry in World War I. Further I want to attend to diplomatic negotiations between United States and Austria-Hungary. I will answer the question why the attempts took place at secret negotiations of separate peace with Austria-Hungary. I will also analyze so-called 14 points of President Wilson and I will sum up its meaning for politic and economic development in the Europe. Then I will state the reasons for the turn in USA politics in the spring 1918 when the effort to conclude separate peace with Austria-Hungary were left and American support for Succession State creation was shown. My thesis is based on non-published and published sources (Archiv Ministerstva zahraničních věcí - Archive of State Department) and Czech and foreign special literature.
Klíčová slova: Czechoslovakia; Austria-Hungary; USA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 10. 2008
Datum podání práce: 9. 1. 2009
Datum obhajoby: 24. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15958/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: