Lokální agenda 21 a její význam v rozvoji municipalit

Název práce: Lokální agenda 21 a její význam v rozvoji municipalit
Autor(ka) práce: Janů, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Khendriche Trhlínová, Zuzana
Oponenti práce: Havlíčková, Daniela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá Diplomová práce se zabývá místní agendou 21 (MA21) a jejím významem pro rozvoj municipalit. Vychází z agendy 21, což je dokument přijatý OSN o udržitelném rozvoji. S rozvojem společnosti, s růstem populace a lidských potřeb se setkáváme s omezenými zdroji. Právě tento rozpor mezi nekonečnými lidskými potřebami a omezenými přírodními zdroji vedl k vytvoření Agendy 21, která byla reakcí na nepřiměřené čerpání a plýtvání zdroji, zhoršení kvality životního prostředí a tím i kvality života. MA21 je programový dokument na úrovní místní správy, který má prakticky zajistit udržitelný rozvoj a zdraví municipalit. Efektivní využívání zdrojů a s tím související koncept zdravého města, může být adekvátním řešení pro celkové zlepšení úrovně a kvality života. První část práce se zabývat teoretickou stránkou MA21, její historií, metodologií a hlavními cíly. V druhé části pak provedu praktickou aplikaci na okrese Pelhřimov, který se připojil projektem "Zdravé město". Zdravé město znamená, že daná obec dbá na dlouhodobý udržitelný rozvoj, zdraví města, kvalitu života a zohledňuje i názory občanů. Zdravé město je důležité i z hlediska zachování kvalitnějšího životního prostředí pro budoucí generace.
Klíčová slova: Agenda 21; Národní síť zdravých měst; Místní agenda 21; Udržitelný rozvoj; Zdravé město
Název práce: Local Agenda 21 and its impact to the municipality development
Autor(ka) práce: Janů, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Khendriche Trhlínová, Zuzana
Oponenti práce: Havlíčková, Daniela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the Local Agenda 21 (MA21) and its impact to the municipality development. The Local Agenda 21 was derived from The Agenda 21, the main document of sustainable development agreed by UN in 1992. It is generally known that society development, population growth and growing peoples needs meet the limited quantities of the resources. Exactly this conflict between unlimited peoples wants and the limited amount of the resources has led to creating the Agenda 21 which was the reaction to unreasonable wastage of the resources and to environment deterioration. Local Agenda 21 is a blueprint paper for local authorities and its main aim is to achieve sustainable development in the particular area. Efficient usage of the resources may be seen as a proper solution. International project Healthy cities (WHO) operates with principles of sustainable development. The theoretical recourse may be found in the first part of the thesis. The practical implementation of MA21 principles (they are derived from principles of sustainable development) in Pelhřimov may be found in the following part. Pelhřimov joined the mentioned project Healthy cities in 2005. It means that these municipalities should respect sustainable development, environment and citizens opinions. Healthy cities also should preserve the environment for future generation.
Klíčová slova: Agenda 21; National network of Healthy cities; Healthy Cities (WHO); Sustainable development; Local Agenda 21

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Regionalistika a veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 3. 2009
Datum podání práce: 31. 8. 2009
Datum obhajoby: 23. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19958/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: