Technické profese a jejich uplatnění na trhu práce (Očekávání studentů a absolventů technických oborů spojená s budoucím uplatněním)

Název práce: Technické profese a jejich uplatnění na trhu práce (Očekávání studentů a absolventů technických oborů spojená s budoucím uplatněním)
Autor(ka) práce: Řízková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Francová, Tereza
Oponenti práce: Novotná Hoffmannová, Anna
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje nedostatku technických profesí na trhu práce, který pociťují zaměstnavatelé v oblasti průmyslu. Popisuje ekonomickou situaci České republiky a charakterizuje trh práce, jeho strukturu a požadavky na pracovní sílu. Zaměřuje se především na analýzu situace na vysokých školách. V práci je možné nalézt předpokládaný budoucí vývoj v těchto oborech a pro srovnání je k dispozici i přehled situace v jiných zemích Evropy. Sociální výzkum, který je součástí této práce, je zaměřen na studenty a absolventy VŠ s technickým zaměřením. Cílem této práce jsou možná opatření a doporučení v oblasti personální strategie a přístupu k oslovení nedostatkových pracovníků na trhu.
Klíčová slova: Technické profese; Sociální výzkum; Trh práce
Název práce: Technical professions and their employability. (Expectations of students and graduates associated with the future work praction)
Autor(ka) práce: Řízková, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Francová, Tereza
Oponenti práce: Novotná Hoffmannová, Anna
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This study discusses the lack of technical professions at the labour market which is experienced by employers in industry areas. It describes the economic situation in the Czech Republic and characterises the labour market, its structure and labour force requirements. It mainly focuses on the analysis of tertiary education. The study also points out possible future development in these industries, for comparison is the analyse in other EU countries enclosed. The research, which is one of the main parts of this work is focused on the university students and graduates with technical specialization. The aim of this study is to suggest possible measures and recommendations in the area of personal strategy and scarce workers approach in the market.
Klíčová slova: Technical proffessions; Social research; Labour market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra psychologie a sociologie řízení

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 2. 2009
Datum podání práce: 1. 9. 2009
Datum obhajoby: 17. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18835/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: