Neviditeľná ruka trhu: Adam Smith a G. W. F. Hegel

Název práce: Neviditeľná ruka trhu: Adam Smith a G. W. F. Hegel
Autor(ka) práce: Krištofóry, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Ján
Oponenti práce: Lipka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hayekova interpretácia Smithovej neviditeľnej ruky ako metafory pre teóriu spontánneho poriadku, je jediná dodnes platná interpretácia neviditeľnej ruky, a to napriek kritike. Hoci si to v jeho diele nevšimlo mnoho autorov, Hegel bol teoretikom spontánneho poriadku, konkrétne tiež spontánneho poriadku trhového hospodárstva, ktoré preukázateľne prevzal od Adama Smitha. V Hegelovom diele sa vyskytuje Smithova neviditeľná ruka ako základ, z ktorého vzišla jeho logika ducha, ktorá je tak všeobecnou teóriou spontánneho poriadku, hoci v metafyzickom vyznení. To, že bol teoretikom spontánneho poriadku, Hegelovi nezabránilo, aby bol intervencionistom. K tomu ho viedol jeho synoptický klam rozumu. Hegel sa nikdy nepokúsil aplikovať tento klam na trhové hospodárstvo. To urobili až marxisti. Niektorí dnešní autori identifikovali u Hegela teóriu spontánneho poriadku (Sciabarra, Johnson, Cristi), avšak ich interpretácia ešte nebola adekvátna Hegelovým textom. Tak ako títo vyvrátili Popperov a Hayekov nesprávny názor, že Hegel bol filozof totalitarizmu, tak je potrebné obohatiť výskumy novších autorov o poznatky tohto textu. Tu sa zohľadňuje nie to, čo o ňom napísali autori po Hegelovi, ale to, čo napísal Hegel samotný. Zároveň je tento text pokusom hodnotiť dejiny ekonomických teórií z hľadiska Smithovej a Hegelovej metodológie.
Klíčová slova: spontánny poriadok; neviditeľná ruka; Hayek; rakúska ekonómia; Adam Smith; Hegel; metodológia ekonómie
Název práce: Neviditeľná ruka trhu: Adam Smith a G. W. F. Hegel
Autor(ka) práce: Krištofóry, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Ján
Oponenti práce: Lipka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Přes veškerou kritiku je Hayekova interpretace Smithovy neviditelné ruky jako metafory pro teorii spontánního řádu jediná dosud platná interpretace neviditelné ruky. Přestože si to v jeho díle všimlo jenom několik autorů, Hegel byl teoretikem spontánního řádu, konkrétně taky spontánního řádu tržního hospodářství, které prokazateně převzal od Adama Smithe. V Hegelě díle sa vyskytuje Smithova neviditelná ruka jako základ, ze kterého vzešla jeho logika ducha, která je proto obecnou teoriíu spontánního řádu, třebaže v metafyzickém vyznění. To, že byl teoretikom spontánního řádu, mu nezabránilo, aby byl intervencionistem. K tomu ho vedl jeho synoptický klam rozumu. Hegel se nikdy nepokoušel aplikovat tento klam na tržní hospodářství. To udělali až marxisté. Něktoří dnešní autoři identifikovali u Hegela teorii spontánního řádu (Sciabarra, Johnson, Cristi), ovšem jejich interpretace ještě nebyla adekvátní Hegelovým textům. Tak jako tito autoři popřeli Popperův a Hayekův nesprávný názor, že Hegel byl filosofem totalitarismu, tak je potřebné obohatit výzkumy novějších autorů o poznatky tohoto textu. Tady se zohledňuje ne to, co o něm napsali pozdější autoři, ale to, především to, co napsal samotný Hegel. Zároveň je předkládaný text pokusem hodnotit dějiny ekonomických teorií z hlediska Smithovy a Hegelovy metodologie.
Klíčová slova: spontánní řád; rakouská ekonomie; metodologie ekonomie; neviditelná ruka; Hayek; Hegel; Adam Smith
Název práce: The invisible hand of market: Adam Smith and G. W. F. Hegel
Autor(ka) práce: Krištofóry, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Ján
Oponenti práce: Lipka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hayek's interpretation of Smith's invisible hand as a metaphor for the theory of spontaneous order still holds as the only authentic interpretation of that famous phrase, despite all criticism. Although not many authors noticed it, Hegel was a theorist of spontaneous order, namely also a theorist of the spontaneous order of market economy. There is evidence that Hegel followed here Adam Smith's teachings about the invisible hand. The invisible hand is present in Hegel's writings as an element, from what sprang his theory of spirit. That means that his theory of spirit is a general theory of spontaneous order, although written in metaphysical manner. However, being a theorist of spontaneous order didn't prevent him from being an interventionist. He was led to interventionism by his synoptic fallacy of mind. He never tried to apply this fallacy on the studies of the market economy. Marxists did that. Some of recent scholars (Sciabarra, Johnson, and Cristi) identified Hegel's theory of spontaneous order, but their interpretation wasn't perfectly in accordance with Hegel's texts. How these authors denied Popper's and Hayek's incorrect opinion that Hegel was a totalitarian, thus it is needed to enrich studies of mentioned current scholars. Here it is taken into account only what Hegel wrote, not later authors about him. This thesis is also an attempt to evaluate the history of economic thought from the standpoint of Smith's and Hegel's methodology.
Klíčová slova: spontaneous order; Hayek; Hegel; Adam Smith; austrian economics; invisible hand; methodology of economics

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra filosofie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 5. 2009
Datum podání práce: 21. 8. 2009
Datum obhajoby: 17. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20799/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: