Súčasný stav plnenia Kodanských kritérií EU Tureckom

Název práce: Súčasný stav plnenia Kodanských kritérií EU Tureckom
Autor(ka) práce: Pavelková, Mária
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Karpová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca analyzuje pripravenosť Turecka na vstup do Európskej únie ku koncu roku 2008. Ako podklad pre posúdenie pripravenosti členstva slúžia Kodanské kritériá na vstup do EÚ. Keďže je Turecko kontroverzným kandidátom s niekoľko dekád trvajúcim prístupovým procesom, prvá kapitola práce podáva stručný prehľad vývoja vzťahov medzi Tureckom a EÚ. Druhá časť práce sa venuje Kodanským kritériám, okolnostiam ich vzniku, obsahu a relevantnosti. V tretia časť práce skúma pokrok Turecka v plnení konkrétnych oblastí spadajúcich pod politické a ekonomické Kodanské kritériá. Oblastiam, ktoré boli Európskou komisiou označené za najmenej pokrokové a teda najviac problematické, sa venuje podrobnejšie. Hlavným zámerom bolo uviesť širšie súvislosti problému a z toho vyplývajúce prekážky, ktoré musí Turecko v danej oblasti prekonať.
Klíčová slova: Rozširovanie EÚ; Kodanské kritériá; Turecko; Európska únia
Název práce: Súčasný stav plnenia Kodanských kritérií EU Tureckom
Autor(ka) práce: Pavelková, Mária
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Karpová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce analyzuje připravenost Turecka na vstup do Evropské unie ke konci roku 2008. Jako podklad na posouzení připravenosti členství slouží Kodaňská kritéria EU. Jelikož se jedná o kontroverzního kandidáta s několika dekádami trvajícím přístupovým procesem, podává první kapitola stručný přehled vývoje vztahů mezi Tureckem a EU. Druhá část se věnuje Kodaňským kritériím, okolnostem jich vzniku, obsahu a relevantnosti. V třetí části práce je zkoumán pokrok Turecka v plnění konkrétních oblastí spadajících pod politické a ekonomické Kodaňské kritéria. Oblastem, které byli Evropskou komisí označeni za nejméně pokrokové a zároveň nejvíce problematické, se práce věnuje podrobněji. Hlavním záměrem je uvedení širších souvislostí a vyplývajících překážek, které Turecko musí v daných oblastech překonat.
Klíčová slova: Rozširování EU; Evropské unie; Kodaňská kritéria; Turecko
Název práce: The current status of fulfillment of the Copenhagen criteria by TurkeyT
Autor(ka) práce: Pavelková, Mária
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Karpová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper gives a picture of Turkey`s readiness for the membership in the EU. The Copenhagen criteria serve as a base for illustration of the status quo of Turkey`s preparation process. As Turkey`s negotiation process has already last for several decades, the first part of the thesis briefly describes the development of relations between EU and Turkey. The second part concentrates on the Copenhagen criteria and explains its origins as well as its content. Finally, the last part of thesis examinates to what extent Turkey fulfills the given areas of political and economic Copenhagen criteria. The focus was given on the most problematic areas as the main aim was to explain the origins of these problems and consequent obstacles Turkey has to tackle.
Klíčová slova: Enlargement of the EU; Copenhagen criteria; European Union; Turkey

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní a evropská studia - diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2009
Datum podání práce: 1. 9. 2009
Datum obhajoby: 16. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18869/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: