Energy Performance Contracting

Název práce: Energy Performance Contracting
Autor(ka) práce: Čtrnáctý, Jaromír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Branžovský, Antonín
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Energy Performance Contracting je metoda úspor energie, kdy dodavatelská firma ručí zákazníkovi za dosažení minimální hladiny úspor a nepřekročení současné výše nákladů na energii. Metoda vznikla na přelomu 70. a 80. let v USA a do dnešní doby se rozšířila do několika desítek zemí světa, ačkoli míra rozvoje trhu EPC se v různých zemích liší. Metoda je využitelná především pro úspory nákladů na teplo, elektřinu a plyn u koncového uživatele. V České republice je metoda EPC využívána od roku 1993. Dosud bylo realizováno několik desítek až stovek projektů, a to převážně pro zákazníky z veřejného sektoru. V práci je analyzován současný stav využití metody EPC ve světě i v České republice, klíčovou částí je popis fungování metody EPC založený na datech z konkrétních smluv. Závěr práce tvoří SWOT analýza metody EPC a diskuze otázky, zda EPC projekty mohou v některých případech vést k nevyužití a blokování potenciálu úspor energie. Důležitým zdrojem informací pro celou práci byly odpovědi na otázky rozeslané zástupcům osmi českých ESCO firem a výstupy ze řízených rozhovorů se čtyřmi z nich, které proběhly v období od ledna do května 2009.
Klíčová slova: ESCO; energetické služby; Energy Performance Contracting; energetický management; Energy Service Company; úspory energie
Název práce: Energy Performance Contracting
Autor(ka) práce: Čtrnáctý, Jaromír
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Branžovský, Antonín
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Energy Performance Contracting is an energy saving method, when the supplier guarantees a certain minimal level of energy savings to the customer, as well as non-rising energy costs. The method was developed at the turn of 70's and 80's in the USA and has spread to dozens of countries around the world till today, although the rate of the EPC market development differs from country to country. The method is useful mostly for heating, electricity and gas cost savings by the end-users. In the Czech Republic, the method has been used since 1993. Until now, several dozens, or even hundreds of projects have been realized, mostly for public sector customers. This paper analyzes the current state of the EPC method usage around the world as well as in the Czech Republic, the key part comprises of the EPC principles description, based on data from real EPC contracts. The work is concluded by a SWOT analysis of the method and by a discussion of the following question: "Can EPC projects blockade the overall saving potential in some cases?" The key information source for most of the work were answers to questions sent to eight Czech ESCO companies representatives, as well as the outputs from guided interviews with four of them, which were taking place between January and May 2009.
Klíčová slova: energy savings; Energy Performance Contracting; Energy Service Company

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 2. 2009
Datum podání práce: 1. 6. 2009
Datum obhajoby: 15. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18702/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: