Komparace základu daně z příjmů fyzických osob a vyměřovacího základu sociálního pojistného ve vybraných zemích

Název práce: Komparace základu daně z příjmů fyzických osob a vyměřovacího základu sociálního pojistného ve vybraných zemích
Autor(ka) práce: Sobotová, Dagmar
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Klazar, Stanislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce si klade za cíl ukázat, na jaké úrovni je v současné době podobnost mezi sociálním pojištěním a daní z příjmů fyzických osob, resp. základů pro jejich vyměření, v Chorvatsku, Polsku, Slovinsku a České republice. V práci popisuji jednotlivé stupně integrace daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojištění a uvádím argumenty pro a proti této integraci. Dále popisuji systém daně z příjmů a sociálního pojištění v daných státech a také konkrétně vymezuji pravidla pro stanovení základu daně z příjmů ze zaměstnání a vyměřovacího základu pojistného na sociální pojištění. V závěrečné kapitole porovnávám základy daně a vyměřovací základy jednak v jednotlivých státech a jednak mezi těmito státy. Je zde také provedena analýza zatížení příjmů zaměstnance povinnými odvody státu -- daní z příjmů fyzických osob a sociálním pojištěním. Závěrem mé práce je, že úprava daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojištění je mezi určenými státy velice podobná a že dochází ke značnému sbližování pravidel pro výpočet základu daně z příjmů ze zaměstnání a vyměřovacího základu sociálního pojištění.
Klíčová slova: sociální pojištění; vyměřovací základ; integrace; daň z příjmů fyzických osob; základ daně
Název práce: Comparison of personal income tax base and the assessment base of social insurance in selected countries
Autor(ka) práce: Sobotová, Dagmar
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Klazar, Stanislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
My diploma thesis aims to show at what level is currently the similarity between social insurance and personal income tax, respectively bases for their assessment, in Croatia, Poland, Slovenia and the Czech Republic. The thesis describes the various levels of integration of personal income tax and social insurance, and present arguments for and against this integration. It also describes a system of income tax and social insurance in the given states and also specifically defines the rules for determining the taxable amount of income from employment and the base of social insurance. In the final chapter I compare tax bases and base of social insurance both in the individual countries and between them. There is also the analysis of the tax burden of income from employment. Finally, the reason of my diploma thesis is that the legal regulations of personal income tax and social insurance are among the given states very similar and that there is considerable convergence of the rules for the calculation of personal income tax base from employment income and the basis of social insurance.
Klíčová slova: integration; assessment base; tax base; social insurance; personal income tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2008
Datum podání práce: 10. 9. 2009
Datum obhajoby: 15. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15702/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: