Analýza vzájomnej previazanosti vybraných europských burzových trhov a tendencie k ich integrácii

Název práce: Analýza vzájomnej previazanosti vybraných európskych burzových trhov a tendencia k ich integrácii
Autor(ka) práce: Polák, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Veselá, Jitka
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou komparácie búrz cenných papierov vo Viedni, Budapešti, Frankfurte a Miláne. Udáva základné informácie o vývoji, predmete obchodovania a členení segmentov na trhu. Charakterizuje obchodný systém na jednotlivých burzách a likviditu promptného trhu, a to hlavne akciového. Súčasťou analýzy je komparácia trhu z hľadiska tržnej kapitalizácie, objemu obchodov, počtu obchodov a podobne. Posledná kapitola sa zaoberá previazanosťou burzových trhov, a to prostredníctvom koeficientu korelácie medzi jednotlivými indexmi. Indexy indikujú silnú previazanosť a pri rozdelení sledovaného obdobia na dve časti (pred vstupom Maďarska do EU /2000-2004/ a po jeho vstupe /2004 -- 2009/) sa zistila silnejšia závislosť vo fáze rastu indexov, t.j. v období 2004-2009. Výstavbou viac autoregresného modelu VAR, ktorý popisuje jednotlivé procesy medzi burzovými indexmi sa potvrdila hypotéza o silnej previazanosti akciových trhov.
Klíčová slova: autoregresný model VAR; koeficient korelácie; tržná kapitalizácia; burza; likvidita akciového trhu
Název práce: Analýza vzájomnej previazanosti vybraných europských burzových trhov a tendencie k ich integrácii
Autor(ka) práce: Polák, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Veselá, Jitka
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá problematikou komparace burz cenných papírů ve Vídni, Budapešti, Frankfurtě a Miláně. Urovnává základní informace o vývoji, předmětu obchodovaní a členění segmentů na trhu. Charakterizuje obchodní systém na jednotlivých burzách a likviditu promptního trhu a to hlavně akciového. Součástí analýzy je komparace trhu z hlediska tržní kapitalizace, objemu obchodů, jejich počtu a podobně. Poslední kapitola se zaobírá provázaností burzovních trhů, a to prostřednictvím koeficientu korelace mezi jednotlivými indexy. Indexy indikují silnou provázanost a při rozdělení období( před vstupem Maďarska do EU /2000 -2004/ a po vstupu /2004 -2009/) se zjistila silnější závislost ve fázi růstu indexů (období po vstupu Maďarska do EU). Výstavbou více autoregresního modelu VAR, který popisuje jednotlivé procesy mezi burzovními indexy a směr závislosti se potvrdila taky hypotéza o silné provázanosti akciových trhů.
Klíčová slova: autoregresní model VAR; koeficient korelace; likvidita akciového trhu; burza ; tržní kapitalizace
Název práce: Analysis of interconnection of selected European stock markets and their tendency towards integration
Autor(ka) práce: Polák, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Veselá, Jitka
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This article compares the stock exchanges in Vienna, Budapest, Frankfurt and Milan. It settles basic information about their development, the subject of exchange and the classification of market segments. This work also characterizes the trade system of each of the stock exchanges and the liquidity of spot market, with particular emphasis on stock market. A part of this analysis is the comparison of markets based on aspects such as market capitalization, trade volume or the quantity of trade. Last chapter is devoted to the interconnection of stock markets, which is explored by the means of correlation coefficient among different indexes. These indexes show a strong link of the markets and through splitting the timeframe into periods of (2000-2004 - before Hungary's EU entry and after - 2004-2009), a stronger correlation was discovered during the period of index growth (after the Hungary's EU entry). By creating a more autoregressive model VAR, which describes individual processes among stock indexes and the direction of dependency, the hypothesis of strong interconnection of stock markets was proven. VAR model verified one-sided reliance among indexes and the rising level of integration of world markets.
Klíčová slova: correlation coefficient ; market capitalization; liquidity ; autoregressive model VAR; stock exchange

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2009
Datum podání práce: 1. 9. 2009
Datum obhajoby: 14. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19859/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: