Stárnutie pracovnej sily a veková diskriminácia na trhu práce

Název práce: Stárnutie populácie a veková diskriminácia na trhu práce
Autor(ka) práce: Porubská, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Janíčko, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diskriminácia, tak ako aj stárnutie obyvateľstva, sú v dnešnej dobe veľmi diskutované otázky. Či už z populačného, demografického, alebo ekonomického hľadiska. Zámerom mojej analýzy je zistiť, či tieto dva pojmy majú spoločného menovateľa v ekonomickej rovine, presnejšie na poli pracovného trhu. Uvidíme, že Česká republika sa nevykláňa z radov ostatných členských štátov Európskej únie, ktoré riešia otázky diskriminácie, prípadne priamo vekovej diskriminácie, rovnako ako otázky stárnutia obyvateľstva a posúvania hranice produktívneho veku. V tejto práci poukážem na modelové situácie, v ktorých môže a nemusí veková diskriminácia nastať a zdôvodním ich na základe platnej legislatívy. Takisto poukážem na to, ako sa stárnutie obyvateľstva dotýka pracovného trhu a aké dôsledky prináša aj v súvislosti práve s diskrimináciou z dôvodu veku. Získané štatistické dáta a výsledky budem porovnávať s mojím vlastným prieskumom a vyvodím z toho závery pre situáciu v Českej republike. Zameriam sa na obyvateľov vo vyššom veku a pomocou anonymného anketového dotazníka, predloženého určitej vzorke respondentov, popíšem vnímanie tohto problému priamo z pohľadu či už pracujúcich alebo nezamestnaných seniorov.
Klíčová slova: stárnutie populácie; diskriminácia; ageizmus; trh práce; veková diskriminácia
Název práce: Stárnutie pracovnej sily a veková diskriminácia na trhu práce
Autor(ka) práce: Porubská, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Janíčko, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diskriminace, stejně jako stárnutí obyvatelstva, jsou v dnešní době velmi diskutované otázky. Ať už z populačního, demografického nebo ekonomického hlediska. Záměrem mé analýzy je zjistit, jestli tyto dva pojmy mají společného jmenovatele v ekonomické rovině, přesněji na poli pracovního trhu. Uvidíme, že Česká republika se neodchyluje od ostatních členských států Evropské unie, které řeší otázky diskriminace, případně přímo věkové diskriminace, stejně jako otázky stárnutí obyvatelstva a posouvání hranice produktivního věku. V této práci poukážu na modelové situace, ve kterých může a nemusí věková diskriminace nastat, a zdůvodním je na základě platné legislativy. Také poukážu na to, jak se stárnutí obyvatelstva dotýká pracovního trhu a jaké důsledky přináší i v souvislosti právě s diskriminací z důvodu věku. Získaná statistická data a výsledky budu porovnávat s mým vlastním průzkumem a vyvodím z toho závěry pro situaci v České republice. Zaměřím se na obyvatele ve vyšším věku a pomocí anonymního anketového dotazníku, předloženého určitému vzorku respondentů, popíšu vnímání tohoto problému přímo z pohledu jak pracujících, tak i nezaměstnaných seniorů.
Klíčová slova: stárnutí populace; ageismus; trh práce; věková diskriminace; diskriminace
Název práce: Stárnutie pracovnej sily a veková diskriminácia na trhu práce
Autor(ka) práce: Porubská, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Janíčko, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Discrimination as well as ageing populations are very discussed topics nowadays. It can be viewed from population, demografic or economic point of view. The aim of this paper is to discover, if those two concepts have some common economic relations with regard to labour market. We will see that Czech Republic is not any different from other EU member states in dealing with age discrimination, ageing populations or changing in productive age limits. In this paper I will model the situations in which age discrimination could, but does not have to occur, and I will give legal reasons for it. I will also show how the ageing populations influence labour market and what consequences does it have. I will compare the statistic data with my own research and draw a situation in Czech Republic. I will focus on population of higher age and with anonymous questionnaire I will describe this problem from their point of view.
Klíčová slova: labour market; ageing population; ageism; discrimination; age discrimination

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2009
Datum podání práce: 10. 6. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19648/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: