Hospodářský vývoj Československa v letech 1945--1948

Název práce: Hospodářský vývoj Československa v letech 1945--1948
Autor(ka) práce: Sauer, Radek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jakubec, Ivan
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá hospodářským vývojem poválečného Československa, konkrétně pokrývá období mezi roky 1945 a 1948. Nejprve se věnuje situaci po konci války, tedy v jakém stavu se československé hospodářství nacházelo a jaká byla východiska pro hospodářskou obnovu. V tomto směru byla klíčová zejména pomoc od mezinárodní organizace UNNRA. Její průběh a objem dodávek zboží je v práci podrobně popsán. Práce dále sleduje polititické události po konci války, především přijetí Košického vládního programu a jeho hospodářské důsledky v podobě pozemkové nebo měnové reformy. Samostatnou kapitolou pak je průběh a rozsah znárodnění. Po parlamentních volbách v roce 1946 se práce zaměřuje na dvouletý plán obnovy hospodářství a jeho jednotlivé aspekty. V souvislosti se špatnou hospodářskou situací roku 1947 jsou v práci obsaženy okolnosti odmítnutí účasti na Marshallově plánu. Práce je zakončena únorovými událostmi v roce 1948 a nástupem komunistického režimu.
Klíčová slova: Košický vládní program; KSČ; Únor 1948; Marshallův plán; Československo; UNRRA
Název práce: Economic development of Czechoslovakia in the years 1945-1948
Autor(ka) práce: Sauer, Radek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jakubec, Ivan
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Thesis deals with the postwar economical development in Czechoslovakia, in particular it covers the period from 1945 to 1948. At first it focuses on situation right after the end of WWII, especially on the conditions ruling in the Czechoslovak economy and on possible directions of its future economical restoration. The crucial part in this issue belonged to aid received from international organization UNNRA. The courses of UNNRA's aid as well as the supply of its goods are described in detail. Thesis then follows the political development in postwar period, it mainly concentrates on the acceptance of The Kosice Government Programme and its economical consequences in form of land and monetary reform. Special chapter is then dedicated to nationalization. After parliamentary elections in 1946 thesis focuses on two-year plan of economical restoration and its particular aspects. In relation to unsatisfactory conditions in 1947 thesis contains the reasons for rejection of Marshall Plan. Thesis ends with the February 1948economical changes and the commence of the communist era.
Klíčová slova: Czechoslovakia; Czechoslovak Communist Party; UNRRA; The Kosice Government Programme; Mashall Plan; February 1948

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 3. 2009
Datum podání práce: 15. 6. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19593/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: