Založení a vznik komanditní společnosti

Název práce: Založení a vznik komanditní společnosti
Autor(ka) práce: Novotná, Eliška
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kalinová, Miluše
Oponenti práce: Žák, Květoslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V současnosti je ve společnosti velice rozšířená myšlenka vstoupit na trh jako podnikatel. Pro to, aby mohla osoba začít v České republice podnikat buď jako osoba samostatně výdělečně činná či pomocí obchodní společnosti, měla by být poučena o českém právu. Na trhu plném konkurence je těžké prosadit se a získat věrné zákazníky. Tato bakalářská práce poskytuje informace a rady pro počáteční období, kdy je obchodní společnost, konkrétně komanditní společnost, zakládána. V této práci budou vysvětleny jednotlivé postupy, které vedou k založení a vzniku komanditní společnosti. Prvním krokem, který vede k založení obchodní společnosti, je sepsání společenské smlouvy. Zakladatelé musí pro svoji společnost zajistit prostory, v nichž se bude nacházet její sídlo. Dále je nutné získat podnikatelské oprávnění k té činnosti, jež bude předmětem činnosti dané společnosti. Neopominutelným krokem vedoucí ke vzniku obchodní společnosti je bezpochyby podání návrhu na její zápis do obchodního rejstříku. Právě dnem, kdy je společnost zapsána do obchodního rejstříku, obchodní společnost vzniká a může zahájit provozování podnikatelské činnosti, která je jako předmět činnosti dané společnosti zapsána v obchodním rejstříku. V případě komanditní společnosti by měl společník zavázaný ke vkladové povinnosti splatit svůj vklad co nejdříve po vzniku společnosti, pokud ovšem není ve společenské smlouvě určeno jinak. Z výše uvedených řádků může čtenář nabýt dojmu, že založení a vznik obchodní společnosti není nijak složité. Pevně věřím, že po přečtení této bakalářské práce si uvědomí, že je nutné být znalý práva, aby obchodní společnost vůbec vznikla. Samotný vznik společnosti nestačí k tomu, aby se dostala do povědomí zákazníků a došla vytyčenému cíli. K tomu je účelné vytvořit pro danou obchodní společnost a její předmět podnikání podnikatelský plán a marketingovou strategii. Z toho tedy vyplývá, že podnikatel, ať už osoba fyzická nebo právnická, musí spojit znalost práva se znalostmi ekonomie. Potom je velká pravděpodobnost, že bude na trhu úspěšný.
Klíčová slova: podnikatelské oprávnění; vkladová povinnost; obchodní rejstřík; společenská smlouva; komanditista; komanditní společnost; komplementář
Název práce: Foundation and Origin of a Limited Partnership
Autor(ka) práce: Novotná, Eliška
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kalinová, Miluše
Oponenti práce: Žák, Květoslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
It is very popular to enter a market as an entrepreneur in the Czech Republic today. A person should be knowledgeable about the Czech law and decide whether s/he intends to carry business either as a sole proprietor or as a corporation. This bachelor's work provides the information and advice how to start, when a business organization, concretely a limited partnership/Ltd., is going to be founded. There are going to be explained concrete steps that lead to a foundation and origin of a limited partnership in this work. Founders of a business organization need to form the Articles of Partnership at the beginning. They should also find suitable premises for their future corporation. The next step that is important to do is to get an entrepreneurial licence for that activity that the corporation will carry on. One of the most important steps to establish a company is to file a proposal for the incorporation of the business into the Register of Companies. When the business is registered in the Register of Companies, then it can perform its entrepreneurial activity according to the incorporation act. In case of a limited partnership/Ltd. the co-partner who is bound to a deposit duty should pay up his deposit as soon as possible after the business is incorporated. After reading the above instructions the reader may think that the establishment and origin of a company is quite easy. I hope s/he will recognize that it is necessary to be well informed about legal procedures for establishment of a business at the end of this bachelor's work. The mere existence of a company itself is not sufficient. The business must find its customers and reach its target. For that reason it is essential to create an entrepreneurial plan and a marketing strategy for a concrete company. Thus, an entrepreneur should combine the knowledge of law and economics if s/he wants to be successful in the market.
Klíčová slova: the Articles of Partnership; limited partner; unlimited partner; deposit duty; the Register of Companies; entrepreneurial licence; limited company/Ltd.

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2008
Datum podání práce: 1. 5. 2009
Datum obhajoby: 14. 5. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19371/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: