Alternativní metody odhadu potenciálního produktu a produkční mezery: odhad pro Českou republiku

Název práce: Alternatívne metódy odhadu potencionálného produktu a produkčnej medzery: odhad pre Česko
Autor(ka) práce: Krasnovský, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Kuncl, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na alternatívne metódy, pomocou ktorých je možné odhadovať potencionálny produkt a produkčnú medzeru. Cieľom tejto práce je popísať metódy, ktoré je možné použiť pre odhady nepozorovateľných zložiek, ako je potencionálny produkt a produkčná medzera. Následné sú tieto metódy aplikované na Českú republiku. Zrovnanie výsledkov pomocou jednotlivých metód na zdôraznilo, aké problematické je rozhodnúť sa, ktorá metóda je práve ta optimálna. Dokonca <0.029,0.818>. je interval, ktorý zachycuje korelačné koeficienty medzi odhadnutými produkčných medzerami pomocou jednotlivých metód. To nám jasne ukazuje aké limitujúce je používanie kvantitavných metód v makroekonómii. Mimochodom i ekonomické teórie, ktoré analyzujú hospodárske fluktuácie a sú popisované v tejto práci ukazujú na značnú nejednotnosť v charakteristike potencionálného produktu a produkčnej medzery. Na druhej strane sa popisované teórie zhodujú v tom, aké podstatné je sledovať niektoré makroekonomické vzťahy pre efektívne riadenie monetárnej politiky, čo táto práca sa tiež týmito odhadmi aplikačne zaoberá.
Klíčová slova: potencionálny produkt; Kalmanov filter; Grangerov test kauzality; produkčná medzera
Název práce: Alternativní metody odhadu potenciálního produktu a produkční mezery: odhad pro Českou republiku
Autor(ka) práce: Krasnovský, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Kuncl, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Abstrakt Tato diplomová práce je zaměřená na alternativní metody, jejichž prostřednictvím je možné odhadnout potencionální produkt a produkční mezeru. Cílem této práce je tedy popsat metody, které je možné použít pro odhad nepozorovatelných složek jako je potencionální produkt a produkční mezera. V dalších částech práce jsou pak tyto metody aplikovány na případ České republiky. Následné srovnání výsledků u jednotlivých metod nám potvrdilo, jak moc je problematické rozhodnout se pro optimální metodu. Podařilo se nám dospět k intervalu <0.029,0.818>, který zachycuje korelační koeficienty, ke kterým jsme došli odhadnutím produkčních mezer prostřednictvím jednotlivých metod. Toto nám jasně potvrzuje omezenost používání kvantitativních metod v makroekonomii. Navíc dokonce i ekonomické teorie, které analyzují hospodářské fluktuace a které jsou v této práci také popisovány, ukazují na značnou nejednotnost v charakteristice potencionálního produktu a produkční mezery. Avšak na závěr je třeba zdůraznit, že všechny popisované teorie se shodují v tom, jak podstatné je sledovat některé makroekonomické vztahy pro efektivní řízení monetární politiky a těmito odhady se v této práci také aplikačně zabýváme.
Klíčová slova: Grangeruv test kauzality; Kalmanuv filter; produkční mezera; potencionální produkt
Název práce: Alternative methods of estimating potential output and the output Gap: An application to Czech
Autor(ka) práce: Krasnovský, Pavol
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Kuncl, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The text discusses some used methods for estimating potential product and output gaps based on aggregated data for the Czech Republic. Though these methods exhibit some common features, an empirical comparison demonstrates that the various techniques differ substantially. In particular, the correlation of output gaps calculated with different methods is generally low <0.029, 0.818>, the methods imply different turning points. To conclude, the methods for estimating potential product a used have only limited information content for macroeconomics.
Klíčová slova: Granger causality tests; potential output; Kalman filter; output gap

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2009
Datum podání práce: 30. 5. 2009
Datum obhajoby: 10. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19075/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: