Vývoj světové ekonomiky v éře informačních technologií

Název práce: Vývoj svetovej ekonomiky v ére informačných technológií
Autor(ka) práce: Polák, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Informačné technológie sú poslednou rozšírenou prevratnou technologickou inováciou s globálnymi dopadmi. Využívajú ich ľudia ako jednotlivci, tak i spoločnosti všetkých veľkostí. Informačné a komunikačné technológie umožnili bezprecedentné prepojenie, a z toho vyplývajúce hospodárske zjednotenie sveta. Cieľom tejto práce je vysvetliť ako ovplyvňujú svetovú ekonomiku, čo umožnilo ich rozšírenie a v akých oblastiach sa prejavujú dopady. Bližšie opisujem podmienky ich vzniku a rýchleho rozšírenia. V prevažnej časti práce sa venujem informačným technológiám a ich vplyvom na súčasnú ekonomiku ako z globálneho hľadiska, tak i z hľadiska podnikového. V práci sa zameriavam na regióny najviac ovplyvnené informatizáciou: vyspelé ekonomiky a ďalej krajiny juhovýchodnej Ázie. Z pohľadu podnikov vysvetľujem, ako aktívne zapojenie ICT do podnikových procesov môže zvyšovať podnikovú produktivitu. Sledujem zmeny vzťahov medzi podnikmi a tiež medzi nimi a zákazníkmi.
Klíčová slova: technologické zmeny; svetová ekonomika; informačné technológie
Název práce: Vývoj světové ekonomiky v éře informačních technologií
Autor(ka) práce: Polák, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Informační technologie jsou poslední rozšířenou převratnou technologickou inovací s globálními dopady. Využívají je lidé jak jednotlivci, tak i společnosti všech velikostí. Informační a komunikační technologie umožnily bezprecedentní propojení a z toho vyplývající hospodářské sjednocení světa. Cílem této práce je vysvětlit, jak ovlivňují světovou ekonomiku, co umožnilo jejich rozšíření a v jakých oblastech se projevují dopady. Blíže popisuji podmínky jejich vzniku a rychlého rozšíření. V převážné části práce se věnuji informačním technologiím a jejich vlivům na současnou ekonomiku jak z globálního hlediska, tak i z hlediska podnikového. V práci se zaměřuji na regiony nejvíce ovlivněné informatizací: vyspělé ekonomiky a dále země jihovýchodní Asie. Z pohledu podniků vysvětluji, jak aktivní zapojení IT do podnikových procesů může zvyšovat podnikovou produktivitu. Sleduji změny vztahů mezi podniky a taky mezi nimi a zákazníky.
Klíčová slova: světová ekonomika; technologické změny; informační technologie
Název práce: Development of global economy in the information technology era
Autor(ka) práce: Polák, Ivan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Information technology is the last revolutionary technological innovation with global impacts. It benefits people as individuals, but also companies of all sizes. Information and communication technologies have brought unprecedented linkage and in the end economic unification of the world. The aim of this paper is to explain how ICTs affect the global economy, what factors have enabled their massive spread, and which areas have been influenced the most. I describe in detail the conditions of the invention of the technology and its rapid spread. This paper mostly discusses information technology and its impact on the current economy, both from the global and business perspective. In this work, I concentrate on the regions most affected by the process of informatisation: the developed economies and South-East Asian countries. From the business point of view, I show how active use of ICT in business processes enhances the company productivity. I also describe the change of business-to-business and business-to-customer relationships.
Klíčová slova: global economy; information technology; technology change

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2009
Datum podání práce: 15. 5. 2009
Datum obhajoby: 18. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18926/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: