Sociální vyloučení zdravotně postižených osob v České republice

Název práce: Sociálne vylúčenie zdravotne postihnutých osôb v Českej republike
Autor(ka) práce: Mokáňová, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Poláková, Olga
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca pojednáva o probléme sociálneho vylúčenia zdravotne postihnutých osôb v Českej republike, ktorý sú jednou zo skupín ohrozených sociálnym vylúčením. V práci sú zmienené aj ostatné skupiny, medzi ktoré patrí mládež, seniori, Rómovia, imigranti, bezdomovci a osoby opúšťajúce ústavnú výchovu alebo výkon trestu odňatia slobody. Sociálne vylúčenie neznamená len nedostatok finančních prostriedkov na zaistenie základných životných potrieb, ale je to aj vylúčenie z pracovného trhu, společenského života, bývania a zdravotnej starostlivosti. Chudoba a nezamestnanosť sú hlavnými faktormi sociálneho vylúčenia. Dlhodobá nezamestnanosť je závažným problémom, ktorý začína byť výrazný v celej Európskej únii, preto je potrebné hľadať riešenia. Jedno z riešení prináša aktívna politika zamestnanosti, kde hlavným nástrojom pomoci je rekvalifikácia a poradenstvo, vďaka ktorým nezamestnaní možu získať novú prácu. Diplomová práca nachádza riešenie v sociálnej ekonomike, respektíve v jej subjektoch. Rovnako tak sa angažujú v sociálnej oblasti neziskové organizácie, ktoré vytvárajú pracovné príležitosti pre sociálne vylúčených ľudí a tým prispievajú k ich integrácii do společnosti.
Klíčová slova: Neziskové organizácie; Sociálna ekonomika; Sociálne vylúčenie
Název práce: Sociální vyloučení zdravotně postižených osob v České republice
Autor(ka) práce: Mokáňová, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Poláková, Olga
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce pojednáva o problému sociálního vyloučení zdravotně postižených osob v České republice, který jsou jednou ze skupin ohrožených sociálním vyloučením. V práci jsou zmíněny i ostatní skupiny, mezi které patří mládež, seniori, Romové, imigranti, bezdomovci a osoby opoušťející ústavní výchovu nebo výkon trestu odňetí svobody. Sociální vyloučení neznamená jen nedostatek finančních prostředků na zajištění základních životních potřeb, ale je to i vyloučení z pracovního trhu, společenského života, bydlení a zdravotní starostlivosti. Chudoba a nezaměstnanost jsou hlavními faktory sociálního vyloučení. Dlouhodobá nezaměstnanost je závažným problémem, který začíná být výrazný v celé Evropské Unii, proto je potřebné hledat řešení. Jedno z řešení přináší aktívní politika zaměstnanosti, kde hlavním nástrojem pomoci je rekvalifikace a poradenství, díky kterým nezaměstnaní mohou získat novou práci. Diplomová práce nachází řešení v sociální ekonomice, respektive v její subjektech. Rovnako tak se angažují v sociální oblasti neziskové organizace, které vytvářejí pracovní příležitosti pro sociálně vyloučené lidi a tím přispívají k jejich integraci do společnosti.
Klíčová slova: Neziskové organizace; Sociální ekonomika; Sociální vyloučení
Název práce: Social exclusion of the handicapped people in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Mokáňová, Miroslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Poláková, Olga
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis treats of the social exclusion of the handicapped people in the Czech Republic which is significant group threatened by social exclusion. Other groups threatened by social exclusion are mentioned in diploma thesis as well. It includes youth, elder, Romanies, immigration, homeless and individuals leaving inpatient treatment or prison. Social exclusion means not only a lack of money for basic living needs but also an exclusion from labour market, social life, real estate market and health care. Poverty and unemployment are the main factors of social exclusion. Long-term unemployment is a serious problem which is important in the whole European Union. That is why we have to find solutions. Active employment policy brings one of the solutions in which reskilling and consultancy are the main instruments of help. Thanks to these instruments the unemployed can work again. The diploma thesis finds a solution in social economy and its subjects. Also non-profit organizations become involved in social area, they make new job opportunities for social excluded people and contribute to their social inclusion.
Klíčová slova: Non-governmental organizations; Social exclusion; Social economy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2009
Datum podání práce: 18. 7. 2009
Datum obhajoby: 3. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18922/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: