Vliv fenoménu rozšiřování na legislativní proces v Evropské unii

Název práce: Vplyv fenoménu rozširovania na legislatívny proces v Európskej únii
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klíma, Michal
Oponenti práce: Faturová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska hodnotí proces prijímania legislatívy Európskej únie, jeho vývoj a efektivitu vzhľadom na rozširovanie členskej základne. Jej cieľom je zhodnotiť, do akej miery sa následkom prijímania nových členov rozhodovanie EÚ stáva komplikovanejším a či je nutné celý systém ďalej reformovať. Práca sa zameriava na legislatívny proces v súčasnosti, zároveň však popisuje obdobie, kedy sa jeho pravidlá menili najviac. Boli to práve 90te roky a prelom tisícročí, ktoré priniesli do tejto oblasti doposiaľ najzásadnejšie zmeny. Podnetom pre ne bolo pripraviť inštitúcie EÚ na najväčšie rozšírenie v roku 2004. V konečnom dôsledku sa ukázalo, že tieto zmeny predsa len eliminovali dopady, aké mohlo mať rozšírenie na efektívne rozhodovanie EÚ. Inštitúcie napriek obavám fungujú aj keď sa do ich práce zapojilo 12 ďalších aktérov s rozličnými záujmami. Pravdou však tiež je, že ich práca na legislatíve je komplikovanejšia a prijatie ďalších štátov si vyžaduje úpravy pravidiel.
Klíčová slova: legislatívny proces; rozširovanie; Európska únia
Název práce: Vliv fenoménu rozšiřování na legislativní proces v Evropské unii
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klíma, Michal
Oponenti práce: Faturová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce hodnotí proces přijímání legislativy Evropské unie, jeho vývoj a efektivitu vzhledem na rozšiřování členské základny. Jejím cílem je zhodnotit, do jaké míry se následkem přijetí nových členů rozhodování EU stává komplikovanějším a jestli je nutné celý systém dále reformovat. Práce se zaměřuje na legislativní proces v současnosti a popisuje období, kdy se jeho pravidla měnily nejvíce. Byly to právě 90tá léta, kdy legislativní proces prošel historicky nejvíce změnami. Jejich podnětem bylo připravit instituce EU na doposud největší rozšíření. V konečném důsledku se ukázalo, že tyto změny eliminovaly dopady, jaké mohlo mít budoucí rozšíření na efektivitu rozhodování EU. Navzdory obavám instituce EU fungují, i když se do jejich práce zapojilo 12 dalších aktérů s rozdílnými zájmy. Nicméně pravdou také je, že jejich práce na legislativě je komplikovanější a budoucí rozšíření si žádá další úpravy pravidel.
Klíčová slova: legislativní proces; rozšiřování; Evropská unie
Název práce: The impact of the Phenomenon of Enlargement on the Legislative procedure in European Union
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Klíma, Michal
Oponenti práce: Faturová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis evaluates legislation procedure of the European Union, its dynamics and effectiveness in regard to enlargement. The aim of this thesis is to assess to what extent the decision-making procedure got complicated and whether it is necessary to reform the whole system as a consequence of new members' adhesion. This paper focuses on current decision-making rules as well as the changes which brought this procedure to this status -- the reform activity during 1990s. The purpose of these reforms along with other aims was to prepare the EU institutions for the biggest enlargement they have ever experienced. These changes proved to be what helped to eliminate the consequences which could the new members with diverse priorities bring to the decision-making process. In spite of worries which preceded the Eastern enlargement, the institutions continue to work well, however, their workload has increased and there is a widespread belief that the next enlargement requires more reforms.
Klíčová slova: enlargement; European Union; legislative procedure

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 2. 2009
Datum podání práce: 31. 5. 2009
Datum obhajoby: 11. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18701/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: