Vztah Francie k jejím (bývalým) koloniím v subsaharské Africe

Název práce: Vzťah Francúzska k jeho (bývalým) kolóniam v subsaharskej Afrike
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Kochan, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa snaží postihnúť základné rysy a špecifiká vzťahov medzi Francúzskom a ním kolonizovanými teritóriami v subsaharskej Afrike, resp. suverénnymi štátmi, ktoré na mieste týchto teritórií vznikli. Hodnotí rôzne aspekty týchto vzťahov, ich vývoj a premeny v troch obdobiach: v dobe koloniálnej nadvlády, v období smerovania kolónií k nezávislosti a bezprostredne po jej vyhlásení. Zároveň s konkrétnymi formami spolupráce v oblasti politickej, ekonomickej a kultúrnej sú naznačené tiež motívy, ktoré viedli jednu či druhú stranu k nadviazaniu tejto spolupráce a prínosy, ktoré z nej pre jednotlivé strany reálne plynuli. Práca ponúka celkový pohľad na skúmanú problematiku, z ktorého vyplýva, že mocenské záujmy Francúzska v subsaharskej Afrike neboli stratou kolónií oslabené a ich presadzovanie na seba vzalo menej nápadné, avšak nie menej účinné formy.
Klíčová slova: subsaharská Afrika; dekolonizácia; Francúzsko
Název práce: Vztah Francie k jejím (bývalým) koloniím v subsaharské Africe
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Kochan, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se snaží postihnout základní rysy a specifika vztahů mezi Francií a jí kolonizovanými teritorii v subsaharské Africe, resp. suverénními státy, které na místě těchto teritorií vznikly. Hodnotí různé aspekty těchto vztahů, jejich vývoj a proměny ve třech obdobích: v době koloniální nadvlády, v období směřování kolonií k nezávislosti a bezprostředně po jejím vyhlášení. Zároveň s konkrétními formami spolupráce v oblasti politické, ekonomické i kulturní jsou naznačeny také motivy, které vedly jednu či druhou stranu k navázání této spolupráce a přínosy, které z ní pro jednotlivé strany reálně plynuly. Práce nabízí celkový pohled na zkoumanou problematiku, z něhož vyplývá, že mocenské zájmy Francie v subsaharské Africe nebyly ztrátou kolonií oslabeny a jejich prosazování na sebe vzalo méně nápadné, avšak neméně účinné, formy.
Klíčová slova: Francie; subsaharská Afrika; dekolonizace
Název práce: Relations between France and its (former) colonies in Sub-Saharan Africa
Autor(ka) práce: Jakabovičová, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Kochan, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper aims to provide basic characteristics and describe specific features of relations between France and its colonized territories in Sub-Saharan Africa or sovereign states formed in their place. Various aspects of these relations are evaluated along with their development and transformations during three periods: the period of colonial dominion, transition towards the independence of colonies, and immediately following the declaration of independence. Together with particular forms of political, economic, and cultural cooperation, motivations of parties for maintaining this cooperation and actual benefits for individual parties are considered. The paper provides comprehensive overview of the problem implying that French political interests in Sub-Saharan Africa were not diminished by the loss of colonies; the assertion of these interests merely adopted less ostensible but equally effective forms.
Klíčová slova: Sub-Saharan Africa; decolonization; France

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 1. 2009
Datum podání práce: 31. 5. 2009
Datum obhajoby: 9. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18440/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: