Problémy rozvoje sociální infrastruktury - srovnání Mongolska a Jižní Koreje

Název práce: Problémy rozvoja sociálnej infraštruktúry v Mongolsku a Južnej Kórei
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Adamcová, Lenka
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
ZRNÍKOVÁ, Pavla: Problémy rozvoja sociálnej infraštruktúry v Mongolsku a Južnej Kórei. [Bakalárska práca], Vysoká škola ekonomická. Fakulta medzinárodných vzťahov; Katedra svetovej ekonomiky. Vedúca bakalárskej práce: doc. PhDr. Lenka Adamcová, CSc. Praha : Fakulta medzinárodných vzťahov, 52 s. Cieľom bakalárskej práce je porovnať problémy rozvoja sociálnej infraštruktúry v Mongolsku a v Južnej Kórei. Autorka sa v práci zameriava na dve najdôležitejšie oblasti sociálnej infraštruktúry -- zdravotníctvo a vzdelanie. Väčšina rozdielov v rozvoji vzdelania a zdravotníctva týchto dvoch krajín plynie z výrazne odlišnej úrovne ekonomickej vyspelosti, ktorá je zodpovedná ako za chudobu ľudí v Mongolsku, tak aj za psychické choroby vyťažených Kórejčanov. Bakalárska práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá časť je venovaná Mongolsku a jeho špecifickým problémom vedúcim k nekvalitenému systému školstva a zdravotníckych služieb. V druhej časti autorka predstavuje problémy zdravotníctva a náročný vzdelávací systém v Južnej Kórei. Tretia časť porovnáva príčiny nefunkčnosti sociálnej infraštruktúry v oboch krajinách.
Klíčová slova: mentálne choroby; chudoba; zdravotníctvo; vzdelanie
Název práce: Problémy rozvoje sociální infrastruktury - srovnání Mongolska a Jižní Koreje
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Adamcová, Lenka
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
ZRNÍKOVÁ, Pavla: Problémy rozvoje sociální infrastruktury v Mongolsku a Jižní Korei. [Bakalářská práce], Vysoká škola ekonomická. Fakulta mezinárodních vztahů; Katedra světové ekonomiky. Vedoucí bakalářské práce: doc. PhDr. Lenka Adamcová, CSc. Praha : Fakulta mezinárodních vztahů, 52 s. Cílem bakalářské práce je srovnat problémy rozvoje sociální infrastruktury v Mongolsku a v Jižní Korei. Autorka se v práci zaměřuje na dvě nejdůležitejší oblasti sociální infrastruktury -- zdravotnictví a vzdělání. Většina rozdílů v rozvoji vzdělání a zdravotnictví těchto dvou zemí plyne z výrazne odlišné úrovně ekonomické vyspělosti, která je odpovědna jak za chudobu lidí v Mongolsku, tak i za psychické nemoci vytěžených Korejců. Bakalářská práce je rozdělena do třech kapitol. První část je věnována Mongolsku a jeho specifickým problémům vedoucích k nekvalitnímu systému školství a zdravotnických služeb. V druhé části autorka představuje problémy zdravotnictví a náročný vzdělávací systém v Jižní Korei. Třetí část srovnává příčiny nefunkčnosti sociální infrastruktury v obou zemích.
Klíčová slova: zdravotnictví; mentální nemoci; chudoba; vzdělání
Název práce: Problems of development of social infrustructure in Mongolia and South Korea
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Adamcová, Lenka
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
ZRNÍKOVÁ, Pavla: Problems of development of social infrustructure in Mongolia and South Korea. [Bachelory work], University of Economics. Faculty of International Relations; Department of World Economy. Supervisor: doc. PhDr. Lenka Adamcová, CSc. Prague : Faculty of International Relations, Prague, 2009, p. The aim of this bachelor work is to compare problems of the development of social infrustructure in Mongolia and South Korea. The author focuses on the two most important spheres of social infrastructure -- health care and education. Majority of differences in development of education and health service in these two countries result from significantly dissimilar economic development that is responsible for poverty of Mongolian people as well as for mental illnesses of exhausted Koreans. The bachelory work is divided into three chapters. The first one is dedicated to Mongolia and its specific problems leading to education and health care of low quality. In the second part the author presents problems of health care and demanding education system in South Korea. The third and the last part compares the causes of malfunction of the social infrastructure in the two countries.
Klíčová slova: mental illnesses; poverty; education; health care

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 1. 2009
Datum podání práce: 30. 4. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18211/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: