Prognózování budoucího vývoje trhu práce a nezaměstnanosti v ČR z demografického hlediska

Název práce: Prognózování budoucího vývoje trhu práce a nezaměstnanosti v ČR z demografického hlediska
Autor(ka) práce: Řeháková, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Maleček, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem mé bakalářské práce je prognózování demografického vývoje obyvatelstva v České republice a jeho následný vliv na zaměstnanost, trh práce a z toho vyplývající ekonomické dopady na hospodářství České republiky. Významným prvkem bude zapojení migrace obyvatel jako potenciální pracovní síly směrem do České republiky a s tím související důležitost programů pro snadnější adaptaci zahraničního lidského kapitálu v našich podmínkách. Vzhledem k očekávanému stárnutí obyvatelstva v České republice bude zahraniční pracovní síla zakomponována jako jeden z prvků ovlivňující zaměstnanost, budoucnost trhů práce v České republice a vývoj domácího produktu. Do práce zakomponuji názory a ekonomické studie významných ekonomů. V závěru se zaměřím na celkové shrnutí mých dosažených výsledků a jejich porovnání s výzkumem a naměřenými daty Českého statistického úřadu.
Klíčová slova: demografický vývoj; trh práce; zaměstnanost; pracovní síla; migrace
Název práce: The Prognosis Of The Future Development Of The Labor Market And The Unemployment In The Czech Republic From The Demographical Aspect
Autor(ka) práce: Řeháková, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Maleček, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The topic of my bachelors work is the prognosis of the demographical development of the population in the Czech Republic and its' future effect on employment, the labor market and the resulting economical impacts on the economy of the Czech Republic. A significant component will be the engagement of the migration of foreign inhabitants into the Czech Republic and related to this, the importance of programs for simpler adaptation of foreign human capital in our conditions. With regards to the expected aging of the population of the Czech Republic, the foreign work force will be incorporated as one of the factors influencing employment, the future of labor markets in the Czech Republic and the development of domestic product. I will include the views and economical studies of prominent economists in my work. In the conclusion I will concentrate on the complete summarization of my achieved results and their comparison to research and to data measured by the Czech Statistical Bureau.
Klíčová slova: labor market; migration; labor force; demographical development; employment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 10. 2008
Datum podání práce: 20. 1. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/17972/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: