Datová kvalita, integrita a konsolidace dat v BI

Název práce: Datová kvalita, integrita a konsolidace dat v BI
Autor(ka) práce: Dražil, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Zajíc, Ján
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá oblastmi podnikové datové kvality, integrity a konsolidace dat ve vztahu k oboru Business Intelligence (BI), který v současné době prožívá mohutný rozvoj. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku datové kvality z pohledu BI, analyzovat problémy v oblasti řízení kvality dat a navrhnout možnosti a varianty jejich řešení. Dále si práce klade za cíl analyzovat a zhodnotit možnosti specializovaných softwarových nástrojů určených pro datovou kvalitu. V neposlední řadě je cílem této práce identifikace kritických faktorů úspěchu v oblasti zajišťování datové kvality v projektech BI či CRM. Práce je členěna do dvou logických částí. První (teoretická) část se postupně zabývá datovou kvalitou, integritou a konsolidací dat ve vztahu k BI, přičemž se snaží postihnout klíčové problémy, se kterými je možné se ve zmíněných oblastech setkat. Druhá (praktická) část práce pojednává nejprve o možnostech softwarových nástrojů pro datovou kvalitu -- nabízí jejich základní charakteristiku, dělení a taktéž poskytuje vzájemné srovnání několika vybraných softwarových produktů specializovaných na oblast zajišťování kvality podnikových dat. Dále je pak v rámci praktické části popsáno řešení problematiky datové kvality na příkladu konkrétního BI/CRM projektu, který byl realizován firmou Clever Decision spol. s r.o. Tato diplomová práce je určena především odborníkům na oblasti BI a datové kvality, stejně jako ostatním zájemcům o tato odvětví. Hlavní přínos této práce představuje vytvoření uceleného pohledu nejen na problematiku samotné datové kvality, ale i na otázky, které se zajišťováním kvality podnikových dat bezprostředně souvisí. Práce může sloužit jako jakési vodítko pro jednu z prvních implementačních fázi v rámci BI projektů, kdy dochází k datové integraci, konsolidaci dat a k řešení problémů z oblasti datové kvality.
Klíčová slova: řízení kvality dat; softwarové nástroje pro datovou kvalitu; konsolidace dat; integrita dat; datová kvalita; Business Intelligence (BI)
Název práce: Data quality, data integrity and consolidation of data in BI
Autor(ka) práce: Dražil, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Zajíc, Ján
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the areas of enterprise data quality, data integrity and data consolidation from the perspective of Business Intelligence (BI), which is currently experiencing significant growth. The aim of this thesis is to provide a comprehensive view of the data quality in terms of BI, to analyze problems in the area of data quality control and to propose options to address them. Moreover, the thesis aims to analyze and assess the features of specialized software tools for data quality. Last but not least aim of this thesis is to identify the critical success factors in the field of data quality in CRM and BI projects. The thesis is divided into two parts. The first (theoretical) part deals with data quality, data integrity and consolidation of data in relation to BI trying to identify key issues, which are related to these areas. The second (practical) part of the thesis deals at first with the features of software tools for data quality and offers their fundamental summary as well as the tools breakdown. This part also provides basic comparison of the few selected software products specialized at the corporate data quality assurance. The practical part hereafter describes addressing the data quality within the specific BI/CRM project conducted by Clever Decision Ltd. This thesis is intended primarily for BI and data quality experts, as well as the others who are interested in these disciplines. The main contribution of this thesis is that it provides comprehensive view not only of data quality itself, but also deals with the issues that are directly related to the corporate data quality assurance. This thesis can serve as a sort of guidance for one of the first implementation phases in the BI projects, which deals with the data integration, data consolidation and solving problems in the area of data quality.
Klíčová slova: software tools for data quality; data consolidation; data integrity; Business Intelligence (BI); data quality management; data quality

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 11. 2008
Datum podání práce: 30. 4. 2009
Datum obhajoby: 7. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16982/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: