Hospodářské vazby Mexika a USA

Název práce: Hospodářské vazby Mexika a USA
Autor(ka) práce: Bilková, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V prvej kapitole svojej práce rozoberám obecnú charakteristiku Mexika a USA a tiež ich základné makroekonomické ukazovatele. Okrem toho poukazujem na dopady finančnej krízy na obe ekonomiky a ich komparatívne výhody. Ďalej popisujem historický vývoj oboch štátov a ich vzťahy po založení NAFTY. Tretia kapitola je rozdelená do troch väčších celkov. Na začiatku sa zaoberám hospodárstvom a vzájomnou obchodnou bilanciou oboch štátov. Analyzujem objem, komoditnú štruktúru a teritoriálne zameranie obchodu s tovarom. Druhá časť sa venuje kapitálovým tokom (priame zahraničné investície, výrobné závody maquiladoras a remitancie). V závere kapitoly sa venujem migrácii mexického obyvateľstva. Cieľom mojej práce je navrhnúť konkrétne oblasti, v ktorých by sa spolupráca Mexika a USA mohla zlepšiť a tento cieľ napĺňam v záverečnej, štvrtej, kapitole, ktorá vychádza zo zistených skutočností.
Klíčová slova: obchodní; USA; Mexiko; vazby
Název práce: Hospodářské vazby Mexika a USA
Autor(ka) práce: Bilková, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V první kapitole své práce rozebírám obecnou charakteristiku Mexika a USA a taky jejich základní makroekonomické ukazatele. Kromě toho poukazuji na dopady finanční krize na obě ekonomiky a jejich komparativní výhody. Dále popisuji historický vývoj těchto států a jejich vztahy po založení NAFTY. Třetí kapitola je rozdělená do tří větších celků. V prvním zkoumám hospodářství a vzájemnou obchodní bilancí obou států. Analyzuji objem, komoditní strukturu a teritoriální zaměření obchodu se zbožím. Druhá část se věnuje kapitálovým tokům (přímé zahraniční investice, výrobní závody maquiladoras a remitence). V závěru kapitoly se věnuji migraci mexického obyvatelstva. Cílem mé práce je navrhnout konkrétní oblasti, v kterých by se spolupráce Mexika a USA mohla zlepšit a tenhle cíl naplňuji v závěrečné kapitole, ktorá vychází ze zjištěných skutečností.
Klíčová slova: USA; Mexiko; obchod
Název práce: Economic relations between Mexico and United States
Autor(ka) práce: Bilková, Michaela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
First chapter deals with the general characteristics of Mexico and United States and with macroeconomic trends. I also describe the financial crisis impacts. In the chapter number two, there is described the historical developement of their relations and the change after establishment of NAFTA.Third chapter is divided into three parts. The first part deals with the industry of both countries and their foreign trade and it also describes their mutual trade, its volume, commodity and territorial structure. Second part is dedicated to the capital flows (foreign direct investments, maquiladoras and remittances). The last part focuses on the migration of the mexican population. The aim of my work is to suggest concrete solutions how the cooperation of Mexico and United States could be improved and this aim is covered in the last chapter, based on the data from the previous chapters.
Klíčová slova: United States; trade; Mexico

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 11. 2008
Datum podání práce: 5. 5. 2009
Datum obhajoby: 30. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16851/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: