Srovnání sovereign ratingů a rizikové kategorizace zemí dle Konsensu OECD

Název práce: Srovnání sovereign ratingů a rizikové kategorizace zemí dle Konsensu OECD
Autor(ka) práce: Vasická, Lucie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kalínská, Emílie
Oponenti práce: Sedláček, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V první kapitole se budeme věnovat sovereign ratingu a pokusíme se jej zasadit do kontextu použití v daném oboru. Uvedeme základní charakteristiku sovereign ratingu, jeho využití v praxi, omezení a problémy, které jsou s ním spojeny a ve stručnosti se dotkneme i historie jeho používání. Druhá kapitola bude zaměřena na Konsensus OECD a bude v ní vysvětleno propojení Konsensu a rizikové kategorizace, opět s ohledem na použití v daném oboru. Za tímto účelem se budeme zabývat stručnou historií Konsensu OECD, jeho účelem a podmínkami, za kterých je úvěr se státní podporou přípustný. Hlavní důraz bude kladen na tzv. Knaepen Package, který zavádí rizikovou kategorizaci zemí. Ve třetí kapitole této práce bude provedena komparace na základě teoretických hledisek, jakými jsou například vyhodnocovaná kritéria rizika zemí, používané metody vyhodnocení a časová pružnost změn jednotlivých hodnocení. Poslední kapitola práce se bude věnovat případové studii vývoje obou porovnávaných hodnocení na příkladu zemí Visegrádské čtyřky.
Klíčová slova: sovereign rating; Konsensus OECD; riziková kategorizace
Název práce: The Comparison of Sovereign Ratings and Country Risk Classification according to the Arrangement on Officially Supported Export Credits
Autor(ka) práce: Vasická, Lucie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kalínská, Emílie
Oponenti práce: Sedláček, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In the first chapter the paper is focused on sovereign rating, it describes the history and explains the basic characteristics in the context of its usual usage. In the second chapter the basics behind the Arrangement on Officially Supported Export Credits are explained. Because the main purpose of this paper is to compare sovereign rating and the country risk classification based on the Arrangement, the chapter focuses especially on the Knaepen Package that introduced country risk classification to the Arrangement. In the third chapter are sovereign ratings and county risk classifications compared on theoretical basis. There were used several different criteria, e.g. methodology of rating/classifying, time necessary for adjustment and criteria for evaluation. The last chapter is based on the case study that describes the changes of rating grades and country risk classification on examples of Visegrád Four - the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia.
Klíčová slova: Arrangement on Officially Supported Export Credits; sovereign rating; country risk classification

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 11. 2008
Datum podání práce: 30. 4. 2009
Datum obhajoby: 25. 5. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16674/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: