Mediace - způsob řešení sporů

Název práce: Mediácia - alternatívny spôsob riešenia sporov
Autor(ka) práce: Babjaková, Natália
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kotoučová, Jiřina
Oponenti práce: Kropáčová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá mediáciou ako jednou z alternatívnych foriem riešenia sporov. Cieľom práce je vysvetliť pojem mediácia, jej charakteristiky a právnu úpravu predovšetkým tým čitateľom, ktorým bola téma mediácie doteraz neznáma. Prvá časť práce opisuje konflikt a formy jeho riešenia -- súdne jednanie a jednotlivé typy alternatívnych metód riešenia sporov. Druhá časť sa zaoberá samotnou mediáciou. Vysvetľuje, čo je to mediácia, venuje sa mediačnému procesu a jeho pravidlám, výsledku mediácie, mediačnej dohode, osobe mediátora, typmi mediátorov a požiadavkami na ich kvalifikáciu. Opisuje výhody mediácie a oblasti sporov, ktoré sa môžu mediáciou riešiť. Posledná časť práce je zameraná právnou úpravou mediácie v Európskej únii a v troch vybraných členských krajinách -- v Českej republike, Slovenskej republike a Spolkovej republike Nemecko. Tiež bude opísaná jej história a zázemie v týchto krajinách a budú zmienené dva vzorové príklady sporov riešených mediáciou na Slovensku.
Klíčová slova: mediačná dohoda; alternatívne metódy riešenia sporov; mediátor; mediácia
Název práce: Mediace - způsob řešení sporů
Autor(ka) práce: Babjaková, Natália
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kotoučová, Jiřina
Oponenti práce: Kropáčová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce je zaměřena na mediaci jako jednu z alternativních forem řešení sporů. Cílem práce je vysvětlit pojem mediace, její charakteristiky a právní úpravu především těm čtenářům, kterým téma mediace nebylo dosud známé. První část práce popisuje konflikt a formy jeho řešení -- soudní jednání a jednotlivé typy alternativních metod řešení sporů. Druhá část se zabývá samotnou mediací . Vysvětluje co je to mediace, věnuje se mediačnímu procesu a jeho pravidlům, výsledku mediace, mediační dohodě, osobě mediátora, typům a požadavkům na jejich kvalifikaci. Popisuje výhody mediace a oblasti sporů, které mohou být mediací řešeny. Poslední část práce je zaměřená na právní úpravu mediace v Evropské unii a ve třech vybraných členských státech -- v České republice, Slovenské republice a Spolkové republice Německo. Dále popisuje její historii a zázemí v těchto státech a obsahuje dva vzorové příklady sporů řešených mediací na Slovensku.
Klíčová slova: mediace; alternativní metody řešení sporů; mediátor; mediační dohoda
Název práce: Mediation - Method of Alternative Dispute Resolution
Autor(ka) práce: Babjaková, Natália
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kotoučová, Jiřina
Oponenti práce: Kropáčová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on mediation as an alternative method of dispute resolution. The aim is to explain the term mediation, its characteristics and legal regulations. The target group of readers is general public. The first part of the bachelor thesis describes a conflict and ways of its resolution -- a court-action and on the other hand, all types of out-of-court dispute resolutions. The second part deals with the idea of mediation itself. It offers an explanation of the term mediation, describes mediation procedure and its rules, the outcome of mediation and mediation agreement, the mediator, types of mediators and requirements on their qualification. It is also concerned with the advantages of mediation and the area of disputes which could be solved by mediation. The last part of my thesis is focused on legal regulation of mediation in European Union and its three member states -- the Czech Republic, Slovak Republic and Germany. It also describes the history and background of mediation in these countries. Moreover, two sample cases of mediation in the Slovak Republic are added.
Klíčová slova: mediation agreement; alternative disupte resolution; mediator; mediation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 11. 2008
Datum podání práce: 1. 5. 2009
Datum obhajoby: 25. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16622/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: