Regionální integrace v Africe - vybrané aspekty

Název práce: Regionálna integrácia v Afrike-vybrané aspekty
Autor(ka) práce: Bednárová, Ľudmila
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Rozpad koloniálnej sústavy v priebehu 60. rokov umožnil vznik skupiny rozvojových krajín, ktoré sa vymanili spod politickej závislosti a začali etapu samostatného fungovania. V regióne afrických štátov bola dekolonizácia zavŕšená v roku 1960 a práve do tohto obdobia sa datuje vznik prvých regionálnych zoskupení.Cieľom tejto práce je analýza vývoja afrického regionalizmu (jeho vybraných aspektov) ako aj súvisiach dohôd o spolupráci. Práca si kladie za úlohu zodpovedanie otázok : Je možné, aby Afrika prekonala obrovskú ekonomickú a sociálnu zaostalosť vlastnými prostriedkami? Ako sa vyvíjal a prebiehal regionalizmus v navonok podstatne odlišných častiach tohto kontinentu? Aké sú výsledky spolupráce bývalej koloniálnej metropoly Európy a Afriky v procesoch podpory ekonomickej konjunktúry afrických krajín? V prvej kapitole sú zhrnuté všeobecné sociálno-kultúrne a politické východiská regionalizmu v Afrike. Druhá kapitola mapuje priebeh naväzovania vzťahov Afriky s EU (v rámci skupiny ACP), na základe postupných krokov prijímaním jednotlivých zmlúv. Tretia časť sa zaoberá formovaním regionalizmu v Afrike. Štvrtá kapitola demonštruje rozdiely v prístupe k integrácii v rozličných častiach Afriky. Porovnáva dve integračné zoskupenia a prístup EU k spolupráci s nimi. V záverečnej kapitole je načrtnutý návrh pre možnosti riešenia pálčivých problémov v prípade budúceho smerovania Afriky, či už cestou spoločného postupu alebo pomoci z rozvojových krajín.
Klíčová slova: regionálna integrácia; rozvojové krajiny; Európska únia; Afrika
Název práce: Regionální integrace v Africe - vybrané aspekty
Autor(ka) práce: Bednárová, Ľudmila
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Rozpad koloniální soustavy v průběhu 60. let umožnil vznik skupiny rozvojových zemí, které se vymanily z politické závislosti a začaly etapu samostatného fungování. V regionu afrických států byla dekolonizace završena v roce 1960 a právě do tohoto období se datuje i vznik prvních regionálních seskupení. Cílem této práce je analýza vývoje afrického regionalismu (jeho vybraných aspektů)a také souvisících dohod o spolupráci. Práce si klade za cíl zodpovězení otázek : Je možné, aby Afrika prokonala značnou ekonomickou a sociální zaostalost vlastnými prostředky? Jak se vyvíjel a probíhal regionalismus v navenek podstatně odlišných částech tohoto kontinentu? Jaké jsou výsledky spolupráce bývalé koloniální metropolitní Evropy a Afriky v procesech podpory ekonomické konjunktury afrických zemí? V první kapitole jsou zahrnuta obecná sociálně-kulturní a politická východiska regionalismu v Africe. Druhá kapitola mapuje průběh navazování vztahů Afriky s EU (v rámci skupiny ACP), na základě postupných kroků přijímaní jednotlivých smluv. Třetí část se zabývá formovaním regionalismu v Africe. Čtvrtá kapitola demonstruje rozdíly v přistupu k integraci v odlišních částech Afriky. Porovnává dvě integrační seskupení a přístup EU ke spolupráci s nimi. V závěrečné kapitole je načrtnut návrh možných řešení pálčivých problémů v případě budoucího směřování Afriky, prostřednictvím společného postupu anebo pomoci z rozvinutých zemí.
Klíčová slova: rozvojové země; Evropská unie; Afrika; regionální integrace
Název práce: The regional integration in Africa-chosen aspects
Autor(ka) práce: Bednárová, Ľudmila
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Černá, Iveta
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Disintegration of colonial system during the period of 1960s enabled the emergence of a group of developing countries, that broke out from political addiction and started independent operation. In the region of African countries the decolonisation was rounded out in the 1960 when the first african regional integrations were established. The aim of this bachelor thesis is to analyze the development of African regionalism (its chosen aspects), as well as other coherent agreements of cooperation. The thesis focuses on the answers to ulterior questions: Is it possible for Africa to get over huge economic and social backwardness? How did the African regionalism develop in substantially different parts of this continent? What are the results of economic cooperation between EU and Africa? The first chapter explains general social, cultural and political background of regionalism in Africa. The second chapter outlines the evolution of relations among the states of Africa and EU, examined on the basis of small steps in signing the agreements. The third chapter deals with the effectual formation of regionalism in Africa. The fourth chapter demonstrates the differences in approaches to regional integration in different parts of African region. This part compares two regional integrations and EU's attitude towards cooperation with them. The final chapter proposes the possible solutions of the most burning problems in Africa, through the conjoint process or with the help of the developed countries.
Klíčová slova: developing countries; European union; Africa; regional integration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 11. 2008
Datum podání práce: 5. 5. 2009
Datum obhajoby: 30. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16170/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: