Programy Evropské komise na podporu malých a středních podniků

Název práce: Programy Evropskej Komisie na podporu malých a stredných podnikov
Autor(ka) práce: Vorčáková, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Vondrák, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Malé a stredné podniky majú veľký význam pre európsku ekonomiku z hľadiska ich počtu, tvorby pracovných miest a pridanej hodnoty. V prvej časti približujem definíciu malých a stredných podnikov podľa Európskej komisie, ich významu a silným a slabým stránkam.Dôležité je tiež podnikateľské prostredie v ČR, ktoré tvorí základ rozvoja MSP. Druhá časť je venovaná problematike podpory MSP zo strany Európskej komisie v podobe finančnej pomoci, nefinančnej pomoci, priamej podpory a štrukturálnych fondov. V tretej časti sa venujem vplyvu súčasnej hospodárskej kríze na MSP a krokom, ktoré podnikla Európska komisia a Vláda Českej republiky v snahe pomôcť MSP. Závěrečná čásť je venovaná firme VARI, a.s., ktorá patrí medzi úspěšné firmy strednej veľkosti a jej faktorom úspěšnosti.
Klíčová slova: malý a stredný podnik; Európska komisia; finančná kríza; podpora podnikania
Název práce: Programy Evropské komise na podporu malých a středních podniků
Autor(ka) práce: Vorčáková, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Vondrák, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Malé a střední podniky mají velký význam pro evropskou ekonomiku z hlediska jejich počtu, tvorby pracovních míst a přidané hodnoty. V první části přibližují definici malých a středních podniků podle Evropské komise, jejich význam a silné a slabé stránky. Zhodnotila jsem také podnikatelské prostředí v ČR, které tvoří základ rozvoje MSP. Druhá část je věnovaná problematice podpory MSP ze strany Evropské komise v podobě finanční pomoci, nefinanční pomoci, přímé podpory a strukturálních fondů. Ve třetí části se věnuji vlivu současné hospodářské krize na MSP a krokům, které podnikla Evropská komise a Vláda České republiky v snaze pomoci MSP. Závěrečná část je věnovaná firmě VARI, a.s., která patří mezi úspěšné firmy střední velikosti a jejím faktorům úspěšnosti.
Klíčová slova: finanční krize; Evropská komise; malý a střední podnik; podpora podnikání
Název práce: European Commission programmes for the support of small and medium enterprises
Autor(ka) práce: Vorčáková, Eva
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Vondrák, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Small and medium enterprises are very important for the european economy from the view of their quantity, creation of jobs and the added value.In the first part of my thesis I'm introducing the definition of the small and medium enterprises according to European Commission, their importance, strenghts and weaknesses. Another important issue is also the business environment in the Czech republic, which is the main attribute of the development of SME. The second part is about the main types of SME support of European Commission, like the finance and non-finance help, direct help and structural funds. In the third part I will present the impact of the current economic crisis on SME and the steps of European Commission and Czech government which are being taken to help SME. At last, I am introducing succesfull medium company named VARI, a.s. and external and internal factors which help the company to be successful on the Czech market.
Klíčová slova: European Commission; business support; small and medium enterprises; economic crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 11. 2008
Datum podání práce: 12. 12. 2008
Datum obhajoby: 10. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16128/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: