Možnosti ekonomizace a netradičního využití kulturního dědictví v kontextu sociálně ekonomického rozvoje města. (Případová studie kláštera řádu sv. Voršily v Kutné Hoře)

Název práce: Možnosti ekonomizace a netradičního využití kulturního dědictví v kontextu sociálně ekonomického rozvoje města. (Případová studie kláštera řádu sv. Voršily v Kutné Hoře)
Autor(ka) práce: Alexanderová, Linda
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Heřmanová, Eva
Oponenti práce: Paláčková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je poukázat na možnosti netradičního využití kulturních, zejména církevních, nemovitých památek a upozornit na přínos takového využití pro socioekonomický rozvoj města a regionu, kde se daný objekt nachází. Práce seznamuje s tradičními i netradičními způsoby využívání církevních objektů po roce 1989, a to obecně i na příkladu jedné z památek světového kulturního dědictví UNESCO -- Voršilského kláštera v Kutné Hoře. Popisuje tradiční význam tohoto církevního objektu pro cestovní ruch v Kutné Hoře a okolí, všímá si také využití této historické památky jakožto sídla katolického gymnázia a jeho přínosu pro město Kutná Hora. Neopomíná ani historicky starší funkci kláštera, jako jednoho ze sídel komunity sester voršilského řádu, ale také funkci objektu duchovního významu. Dále se práce zabývá netradiční ekonomickou funkcí kláštera, zejména jeho komerčním využitím pro soukromé podnikatelské subjekty. V neposlední řadě se práce věnuje možnosti aplikovat způsoby využití tohoto církevního objektu i na jiné kulturní nemovité památky v Kutné Hoře.
Klíčová slova: socioekonomický rozvoj; Regionální rozvoj; Církevní památky; Kulturní památky; Kulturní dědictví
Název práce: Choices of economization and undtraditional utilization of cultural heritage in relation to socialeconomical development of town. (Case study of The Monastery of st. Voršila in Kutná Hora)
Autor(ka) práce: Alexanderová, Linda
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Heřmanová, Eva
Oponenti práce: Paláčková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the following bachelor thesis is to point out possibilities of untraditional use of cultural, especially church, immovable relicts and to refer to benefits implicit in this use for socioeconomical development of municipality, where the object take place. This bachelor thesis is concerned with traditional as well as untraditional possibilities how to use church objects after 1989 both generally and concretely at the example of one of the object included in UNESCO -- The Monastery of St. Voršila in Kutná Hora. The thesis describes traditional importance of this church for turist trade in Kutná Hora and neighbourhood, it observes utilization of this historical landmark qua place of catholic grammar school and its profitability for Kutná Hora. It allows for historically older function of the monastery as one of the site of nuns of St. Voršila's community and also its spiritual function. Next, the thesis is concerned with untraditional economical function of the monastery, especially its commercial use for private entrepreneurial subjects. Last but not least, the thesis proposes to apply choices of use of this monastery on the other immovable cultural relicts in Kutná Hora.
Klíčová slova: Socioeconomical development; Regional development; Church relicts ; Cultural relicts; Cultural heritage

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2008
Datum podání práce: 1. 5. 2009
Datum obhajoby: 3. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16064/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: