Public Private Partnership a PPP projekt výstavby dálnic na Slovensku

Název práce: Public Private Partnership a PPP projekt výstavby diaľnic na Slovensku
Autor(ka) práce: Vitko, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kapinusová, Jana
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá novodobým fenoménom v zabezpečovaní verejných statkov a to pomocou Public Private Partnership. V prvej časti sa pokúsim zhrnúť to najdôležitejšie z teoretických poznatkov o PPP. Na úvod vymedziť základné pojmy prislúchajúce téme PPP, zadefinovať čo vôbec PPP je, načrtnúť teoretické možnosti systematického využívania PPP, vymedziť základné charakteristiky, základné typy PPP, výhody a nevýhody PPP, a na záver teoretický priebeh PPP projektu. V ďalšej časti by som chcel predstaviť pripravovaný PPP projekt výstavby diaľnic a rýchlostných komunikácií na Slovensku. Pokúsim sa ho zanalyzovať, hlavne po finančnej stránke, načrtnúť dopady na štátny rozpočet po dobu trvania projektu a porovnať financovanie formou PPP a PSC. V závere mojej bakalárskej práce by som chcel zdôrazniť úspech a neúspech PPP projektov v zahraničí.
Klíčová slova: Public private partnership; infraštruktúra; diaľnica
Název práce: Public Private Partnership a PPP projekt výstavby dálnic na Slovensku
Autor(ka) práce: Vitko, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kapinusová, Jana
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá novodobým fenoménem v zajišťování veřejných statků a to pomocí Public Private Partnership. V první části se pokusím shrnout to nejdůležitější z teoretických znalostí o PPP. Na úvod vymezit základní pojmy příslušející tématu PPP, definovat co vůbec PPP je, načrtnout teoretické možnosti systematického využívání PPP, vymezit základní charakteristiky, základní typy PPP, výhody a nevýhody PPP, a na závěr teoretický průběh PPP projektu. V další části bych chtěl představit připravovaný PPP projekt výstavby dálnic a rychlostních komunikací na Slovensku. Pokusím se ho analyzovat, hlavně po finanční stránce, nastínit dopady na státní rozpočet po dobu trvání projektu a porovnat financování formou PPP a PSC. V závěru mé bakalárskej práce bych chtěl zdůraznit úspěch a neúspěch PPP projektů v zahraničí.
Klíčová slova: dálnice; infrastruktura; Public private partnership
Název práce: Public Private Partnership and PPP project of construction higwways in Slovakia
Autor(ka) práce: Vitko, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kapinusová, Jana
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Bachelor project deals with new age phenomenon in ensuring public values by Public Private Partnership (PPP). Within the first part I have summarized the most important of theoretical knowledge about PPP. At the beginning define the basic facto related to topic of PPP, specify what PPP is, outline theoretical possibilities of systematical use of PPP, and define basic characteristics, basic types of PPP, advantages and disadvantages of PPP, at the end theoretical development of PPP project. Within the next part I would like to introduce the ongoing PPP project for construction of highways and fast highways in Slovakia. I will analyse the project, mainly from the financial perspective, outline the impact on state budget during the duration of the project and compare the financing by PPP vs. PSC. In the end of my bachelor project I would like to underline success and failure of PPP projects in other foreign countries.
Klíčová slova: highway; infrastructure; Public private partnership

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2008
Datum podání práce: 19. 1. 2009
Datum obhajoby: 11. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15808/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: