Komparace přístupu Německa k menšinové problematice (na příkladu turecké menšiny v Německu a podpory německé menšiny v Horním Slezsku)

Název práce: Komparace přístupu Německa k menšinové problematice (na příkladu turecké menšiny v Německu a podpory německé menšiny v Horním Slezsku)
Autor(ka) práce: Hanuš, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Od padesátých let, kdy započala vlna přistěhovalců za prací, se společenská situace značně proměnila. Z původně dočasné pracovní síly se navzdory odmítavým názorům veřejnosti a překážkám ze strany vlády stala trvalá část, nikoli ale součást, německé společnosti. Německá vláda se v rámci dalšího rozvoje německého ekonomického zázraku rozhodla přistoupit v padesátých letech k využití zahraničních pracovních sil. Jelikož se obávala přílišné vazby na zahraniční kapitál, který byl druhou možností jak překotný rozvoj podpořit, přistoupila k modelu volné migrace pracovních sil. Migrační politikou kontrolovaný proces, který měl umožnit mladým, zdravým a svobodným cizincům uspokojit poptávku na pracovním trhu, se ale neplánovaně vzdálil původním záměrům.
Klíčová slova: Slezsko; Turci; Německo; menšiny
Název práce: Comparison of attitudes of Germany to a minority issue (by way of the examples of Turks in Germany and German minority in Upper Silesia)
Autor(ka) práce: Hanuš, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Since 1950s when the first influx of cheap labour force appeared the social situation changed rapidly. The original labour force managed to get over the denial of the majority society and administrative obstacles and turned into a permanent part, but not part and parcel of the German society. The German government trying to support economic growth decided to use foreign labour force as a less dangerous option for the future. The second option was to allow the admission of foreign capital investments. However, the project which should have been controlled by the migration policy and should enable the foreign workers to satisfy the demand of the German labour market has not met the expectations.
Klíčová slova: Silesia; Turks; Germany; minorities

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 10. 2008
Datum podání práce: 1. 6. 2009
Datum obhajoby: 17. 8. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15727/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: