Hodnocení kvality gastronomických služeb

Název práce: Hodnocení kvality gastronomických služeb
Autor(ka) práce: Kosová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Stárek, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá způsoby hodnocení kvality gastronomických služeb. V teoretické části charakterizuje oblast gastronomie, její specifika a přehled právních předpisů souvisejících s touto oblastí. Dále vysvětluje pojem kvality, přibližuje základní systémy řízení jakosti, zabývá se specifiky kvality ve stravovacích službách a zmiňuje možné přístupy k hodnocení a ocenění kvality gastronomických služeb. V analytické části předkládá analýzu situace na poli hodnocení kvality gastronomických služeb v Německu a České republice se zaměřením na gastronomické průvodce, internetové hodnotící servery a databáze restaurací. Pojednává i o přístupech k jednotné klasifikaci či standardizaci kvality v tomto odvětví a uvádí krátké srovnání vybraných statistických ukazatelů. Závěrečná část práce navrhuje vlastní jednoduchý systém standardizace a certifikace kvality gastronomických zařízení v České republice.
Klíčová slova: gastronomický průvodce; gastronomie; gastronomické / stravovací zařízení; cestovní ruch; standardy kvality; gastronomické / stravovací služby; kvalita; certifikace
Název práce: Gastronomic services quality evaluation
Autor(ka) práce: Kosová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Stárek, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis is focused on gastronomic services quality evaluation. The theoretical section characterizes gastronomy, its particularities and gives an overview of legal regulations covering this area. Furthermore, it explains the concept of quality, outlines the basic quality management systems, specifies the particularities of quality in gastronomic services and elucidates possible attitudes towards gastronomic services quality evaluation and recognition. The analytical section presents an analysis of the situation in the field of gastronomic services quality evaluation in Germany and in the Czech Republic and is focused on gastronomic guides, internet evaluation portals and restaurant databases. It also mentions the approach to the unified classification or quality standardization in this branch and introduces a short comparison of selected statistical indicators. The final part of the thesis proposes own simple system of catering establishment standardization and quality certification in the Czech Republic.
Klíčová slova: catering establishment; gastronomy; tourism; quality; gastronomic guide; quality standards; gastronomic services; certification

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 5. 2008
Datum podání práce: 25. 8. 2009
Datum obhajoby: 8. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/14977/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: