Přístup Austrálie a Nového Zélandu k regionalismu

Název práce: Prístup Austrálie a Nového Zélandu k regionalizmu
Autor(ka) práce: Fedorčáková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Krč, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je štruktúrovaná do dvoch hlavných častí. Najprv je analyzovaný vzájomný vzťah Austrálie a Nového Zélandu, ktorý prešiel rôznymi vývojovými fázami a prehlboval sa. V súčasnej dobe predstavuje integračné zoskupenie Dohoda o bližších ekonomických vzťahoch Austrálie a Nového Zélandu jeden z mála príkladov hlbokého regionalizmu v svetovej ekonomike. Táto kapitola je členená na podkapitoly, pričom v prvej z nich bude charakterizovaná štruktúra vzájomného obchodu a druhá podkapitola sa týka zmluvného zaistenia tohto obchodu. Záver kapitoly je venovaný perspektívam vývoja vzájomnej integrácie. V druhej časti práce sú skúmané a porovnávané regionálne integrácie Austrálie a Nového Zélandu s inými štátmi a regiónmi. V tejto kapitole som sa najprv zamerala na vonkajšie vzťahy oboch krajín a neskôr na to, ako sa v týchto vzťahoch prejavujú integračné tendencie v rôznych formách, ako je bilateralizmus, subregionalizmus a transregionalizmus, kde významnú úlohu v posledných dvoch spomenutých procesoch zohráva regionálne fórum APEC.
Klíčová slova: ázijsko-pacifický región; medzinárodný obchod; APEC; ANZCERTA; nový regionalizmus
Název práce: Přístup Austrálie a Nového Zélandu k regionalismu
Autor(ka) práce: Fedorčáková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Krč, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je strukturovaná do dvou hlavních částí. Nejprve je analyzován vzájemný vztah Austrálie a Nového Zélandu, který prošel různými vývojovými fázemi a prohluboval se. V současné době představuje integrační seskupení Dohoda o bližších ekonomických vztazích Austrálie a Nového Zélandu jeden z mála příkladů hlubokého regionalismu ve světové ekonomice. Tato kapitola je členěna na podkapitoly, při čem v první z nich bude charakterizována struktura vzájemného obchodu a druhá podkapitola se týká smluvního zajištění tohoto obchodu. Závěr kapitoly je věnován perspektivám vývoje vzájemné integrace. V druhé části práce jsou zkoumány a porovnávány regionální integrace Austrálie a Nového Zélandu s jinými státy a regiony. V této kapitole jsem se nejprve zaměřila na vnější vztahy obou zemí a později na to, jak se v těchto vztazích projevují integrační tendence v různých formách, jako je bilateralismus, subregionalismus a transregionalismus, kde významní roli v posledních dvou zmíněných procesech sehrává regionální fórum APEC.
Klíčová slova: APEC; ANZCERTA; nový regionalismus; mezinárodní obchod; asijsko-pacifický region
Název práce: The Approach of Australia and New Zealand to Regionalism
Autor(ka) práce: Fedorčáková, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Krč, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis is structured into two main parts. Firstly, the mutual relationship of Australia and New Zealand, which came through particular development phases and deepened, is analyzed. Currently, the integration the Australia-New Zealand Closer Economic Relations Trade Agreement represents one of the few examples of the deep regionalism in the world economy. This chapter is divided into subchapters, where in the first one the structure of the mutual trade is characterized and the second one is concerned with the treaty business of this trade. The conclusion of the chapter is dedicated to the perspectives of the mutual integration. In the second part of the thesis regional integrations of Australia and New Zealand with other states and regions are examined and compared. In this chapter I at first focused on foreign relations of the both countries and then on how integration tendencies express themselves in these relations in different forms, such as bilateralism, subregionalism and transregionalism, where the regional forum APEC plays the significant role in the last two mentioned processes.
Klíčová slova: new regionalism; Asia-Pacific region; ANZCERTA; international trade; APEC

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 9. 2008
Datum podání práce: 1. 6. 2009
Datum obhajoby: 18. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/13591/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: