Implementace ICT projektů v souladu s ITIL verze 3

Název práce: Implementácia ICT projektov v súlade s ITIL verzia 3
Autor(ka) práce: Krištofič, Michael
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Luboš
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá implementáciou ICT projektov podľa tretej verzie medzinárodne uznávanej knižnice infraštruktúry informačných technológií (ITIL v3). Konkrétne sa jedná o dva projekty realizované spoločnosťou Renault - ToIP zaoberajúci sa prenosom hlasu prostredníctvom dátových sietí a projekt S.P.T. týkajúci sa štandardizácie pracovných staníc. Cieľom práce je popísanie priebehu nasadenia oboch projektov do podnikovej praxe a vyhodnotenie procesov a výsledkov implementácií na základe odporúčaní ITIL v3. Tento cieľ bude dosiahnutý pomocou štúdia dostupných zdrojov, autorových osobných skúseností z pozície IT support v spoločnosti Renault a konfrontáciou praxe s teoretickými poznatkami. Prínosom práce je vyhodnotenie správnosti postupu implementácie projektov podľa doporučení ITIL, odhalenie prípadných nedostatkov a navrhnutie možných zlepšení. Práca je členená na teoretickú a praktickú časť. Prvá, teoretická časť sa ďalej člení do dvoch kapitol - úvodná sekcia pojednáva o odporučeniach ITIL v3, so zameraním predovšetkým na implementáciu služieb (Service transition) a aspekty ich bežnej prevádzky (Service Operations). Druhá kapitola je venovaná VoIP, teda technológii prenosu digitalizovaného hlasu prostredníctvom dátových sietí. Súčasťou kapitoly sú fyzikálne poznatky prenosu hlasu do digitálnej formy, komponenty siete VoIP a najčastejšie používané typy architektúr. Druhá, praktická časť bude zameraná na implementáciu oboch projektov v spoločnosti Renault. Záverom bude priebeh nasadenia konfrontovaný s ITIL v3 a na základe odhalených nedostatkov budú navrhnuté možné zlepšenia.
Klíčová slova: VoIP; Štandardizácia pracovných staníc; Service Operation; Service Transition; ITIL
Název práce: Implementace ICT projektů v souladu s ITIL verze 3
Autor(ka) práce: Krištofič, Michael
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Luboš
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá implementací ICT projektů dle třetí verze mezinárodně uznávané knihovny infrastruktury informačních technologií (ITIL v3). Konkrétně se jedná o dva projekty realizované společností Renault - ToIP zabývající se přenosem hlasu prostřednictvím datových sítí a projekt S.P.T. týkající se standardizace pracovních stanic. Cílem práce je popsání průběhu nasazení obou projektů do podnikové praxe a vyhodnocení procesů a výsledků implementací na základě doporučení ITIL v3. Tento cíl bude dosažen pomocí studia dostupných zdrojů, autorových osobních zkušeností z pozice IT support v společnosti Renault a konfrontací praxe s teoretickými znalostmi. Přínosem práce je vyhodnocení správnosti postupu implementace projektů dle doporučení ITIL, odhalení případných nedostatků a navržení možných zlepšení. Práce je členěná na teoretickou a praktickou část. První, teoretická část se dále člení do dvou kapitol - úvodní sekce pojednává o doporučeních ITIL v3, se zaměřením především na implementaci služeb (Service Transition) a aspekty jejich běžného provozu (Service Operations). Druhá kapitola je věnovaná VoIP, teda technologii přenosu digitalizovaného hlasu prostřednictvím datových sítí. Součástí kapitoly jsou fyzikální poznatky přenosu hlasu do digitální formy, komponenty sítě VoIP a nejčastěji používané typy architektur. Druhá, praktická část bude zaměřená na implementaci obou projektů v společnosti Renault. Závěrem bude průběh nasazení konfrontován s ITIL v3 a na základě odhalených nedostatků budou navrhnuté možné zlepšení.
Klíčová slova: Service Operation; ITIL; Service Transition; VoIP; Standardizace pracovních stanic
Název práce: Implementation of ICT projects according to ITIL version 3
Autor(ka) práce: Krištofič, Michael
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Luboš
Oponenti práce: Bruckner, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the implementation of ICT projects according to the third release of internationally respected IT infrastructure library (ITIL v3). To be specific, it is about two projects executed by the Renault company -- ToIP which deals with the voice transmission using the data network and S.P.T. concerning workstations' standardization. The objective of this thesis is to describe the implementation process of both projects into the business life and to evaluate the processes and outcomes based on the ITIL v3 recommendations. This goal will be delivered by studying available theoretical materials, authors personal work experience from the position of IT support in Renault and by confrontation praxis with theoretical knowledge. The main benefits of this work are the evaluation of the implementation process correctness according to the ITIL best practices, eventual deficiencies revealing and possible improvement propositions. This work is divided into theoretical and practical part. First, theoretical part is then divided into two captures -- the opening section describes the ITIL v3 best practices with the main focus on Service Transition and Service Operation. Second section is dedicated to the VoIP (voice over internet protocol) technology, part of which is also theoretical knowledge of voice transformation into the digital form, components of VoIP network and the most frequently used architectures. Second, practical part focuses on the projects` implementation. In conclusion the implementation process will be confronted with the ITIL v3 and based on detected failures possible improvements will be proposed.
Klíčová slova: VoIP; Service Transition; ITIL; Workstation standardization; Service Operation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 8. 2008
Datum podání práce: 7. 8. 2009
Datum obhajoby: 10. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/13349/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: