Vývoj a výhled mobilního připojení v ČR

Název práce: Vývoj a výhled mobilního připojení v ČR
Autor(ka) práce: Bičík, Petr
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Toman, Prokop
Oponenti práce: Dudová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Mobilní telekomunikace patří mezi obory, které se stále rozvíjí a do budoucna se od nich očekává velký přínos pro celý svět. Tato práce se zaměřuje na současný a budoucí vývoj mobilního připojení k internetu v České republice. Nejprve jsou popsány a srovnány technologie využívané pro mobilní připojení k internetu a také je nastíněna situace (z pohledu technologií i mobilních operátorů) na českém trhu a její možný vývoj v blízké budoucnosti. Dále jsou popsány aktuální tarify mobilních operátorů, které jsou porovnány s tarify, které nabízeli operátoři před dvěma lety. Na základě provedeného dotazníkového šetření jsou vyhodnoceny silné a slabé stránky současného mobilního internetu. Dosažené výsledky jsou zanalyzovány a porovnány s výsledky předchozího dotazníkového šetření z roku 2007 provedeného v rámci bakalářské práce, na kterou tato diplomová práce navazuje.
Klíčová slova: UMB; LTE; HSPA+; HSUPA; Wi-fi; HSDPA; UMTS; VoIP; Mobilní operátor; Mobilní internet; WiMax; Datové přenosy
Název práce: Development and Future Prospects of Mobile Internet Connection in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Bičík, Petr
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Toman, Prokop
Oponenti práce: Dudová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Mobile telecommunications belong to one of the fields which still evolves and it is expected that in the future they are going to offer great benefit to the whole world. This work focuses on current and future development of mobile Internet connection in the Czech Republic. At first the technologies used to provide mobile Internet connection are described and compared and then the situation (in terms of technologies and mobile operators) in the Czech market is outlined and its possible evolution in the near future is presented. Furthermore, the tarifs of mobile operators are compared with those in place two years ago. The strengths and weaknesses of the current mobile Internet connection are evaluated based on the conducted questionnaire survey. The latest results are then analyzed and compared with the results from a previous survey conducted in 2007 as part of a bachelor's thesis, which has been further extended in this mater's thesis.
Klíčová slova: WiMax; HSDPA; VoIP; Wi-fi; Mobile Internet Connection; UMB; LTE; HSUPA; UMTS

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 10. 2008
Datum podání práce: 15. 12. 2008
Datum obhajoby: 17. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15981/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: