Jak je důležité míti kuřáky

Název práce: Jak je důležité míti kuřáky
Autor(ka) práce: Zděnková, Radka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Písař, Pavel
Oponenti práce: Chalupníček, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V bakalářské práci bych se chtěla zabývat otázkou, zda kuřáci představují pro společnost zisk nebo ztrátu. Popíšu, jak různí ekonomové nahlížejí na tuto problematiku, jak určují náklady spojené s kouřením včetně nákladů externích (náklady spojené s poškozením zdraví, náklady na zdravotní péči, ztráta produktivity práce atd.), jak na základě toho odvozují jejich výši a jaká doporučení v této oblasti dávají vládě (např. výši zdanění). Poté bych se věnovala tomu, jak tito ekonomové stanovují výnosy z kouření, co tyto výnosy tvoří (příjmy ze spotřební daně, příjmy z daní ze zisků tabákových společností, úspory v důchodovém systému a ve zdravotním systému díky předčasné úmrtnosti kuřáků apod.) a jaká je jejich odhadovaná výše. Uvedu, jaké zde existují sporné body a jaké jsou návrhy jejich řešení. V praktické části mé práce bych ráda vypočítala, jak vysoké jsou náklady spojené s kouřením a výnosy plynoucí z takové činnosti konkrétně v České republice. Porovnáním těchto dvou hodnot bych nakonec odpověděla na stanovenou otázku, tj. zda kuřáci vytváří ve společnosti ztrátu nebo zisk.
Klíčová slova: Spotřební daň z cigaret; Státní rozpočet; Předčasná úmrtnost kuřáků; Poškozené zdraví; Externí náklady kouření
Název práce: How important the smokers are
Autor(ka) práce: Zděnková, Radka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Písař, Pavel
Oponenti práce: Chalupníček, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In my bachelor's work I would like to deal with the question whether smokers represent a benefit or a loss for the society. I will describe the opinions of various economists on this problem, the way they estimate the costs connected with smoking including the external costs - the costs connected with health harming, costs used for health care, the loss of labour productivity etc. - how they deduce the costs level and what recommendations - in this area -are given to the government - e.g. the level of taxation. Further on, I would write about the way these economists estimate the smoking revenues, what these revenues represent - revenues of excise tax, profit taxes of tobacco companies, the savings in the retirement system and the health care system due to the premature mortality of smokers etc. - and what their estimated level is. I will mention the controversial issues and the ways they are solved. In the practical part of my bachelor's work I would like to calculate the level of the costs connected with smoking and it's revenues particularly in the Czech Republic. By comparing these two numbers I would answer the given question i.e. whether smokers represent a benefit or a loss for the society.
Klíčová slova: State budget; Excise tax; Premature mortality of smokers; Health harming; External costs of smoking

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2009
Datum podání práce: 19. 1. 2010
Datum obhajoby: 12. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22250/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: