Léková politika v ČR

Název práce: Lieková politika v ČR
Autor(ka) práce: Vasiliaková, Beáta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je venovaná vývoju liekovej politiky v Českej republike v rokoch 2000 až 2008, rozboru súčasnej situácie a porovnaniu hlavných charakteristík jej vývoja s vývojom vo vybraných európskych krajinách. V práci je popísané fungovanie liekového systému, jeho aktéri a vzťahy medzi nimi v podmienkach ČR. Vysoká pozornosť je venovaná najmä príčinám rastúcich cien liekov, rastúcej spotrebe, otázke bezpečnosti a informovanosti. Skúmané sú faktory ovplyvňujúce výšku celkových výdajov na lieky a podiel týchto výdajov na celkových výdajoch na zdravotníctvo. Porovnaním ČR s referenčnými krajinami je v práci vyslovený záver, že rast výdajov na liečivá je globálnym javom v súčasnosti krajinami neúčinne potlačovaným. Veľký význam je kladený na odhaľovanie problematických miest liekovej politiky a možnosti i spôsoby zlepšenia súčasného stavu.
Klíčová slova: výdaje na lieky; farmaceutický priemysel; farmaceutické firmy; zdravotníctvo; lieková politika
Název práce: Léková politika v ČR
Autor(ka) práce: Vasiliaková, Beáta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je věnována vývoji lékové politiky v České republice v letech 2000 až 2008, rozboru současné situace a porovnání hlavních charakteristik jejího vývoje s vývojem ve vybraných evropských zemích. V práci je popsané fungování lékového systému, jeho aktéři a vztahy mezi nimi v podmínkách ČR. Vysoká pozornost je věnována zejména příčinám rostoucích cen léků, rostoucí spotřebě, otázce bezpečnosti a informovanosti. Zkoumány jsou faktory ovlivňující výšku celkových výdajů na léky a podíl těchto výdajů na celkových výdajích na zdravotnictví. Porovnáním ČR s referenčními zeměmi je v práci vyslovený závěr, že růst výdajů na léčivá je globálním jevem v současnosti zeměmi neúčinně potlačovaným. Velký význam je kladený na odhalování problematických míst lékové politiky a možnosti i způsoby zlepšení současného stavu.
Klíčová slova: výdaje na léky; farmaceutický průmysl; farmaceutické firmy; zdravotnictví; léková politika
Název práce: Drug policy in Czech Republic
Autor(ka) práce: Vasiliaková, Beáta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Thesis is focused on drug system development in Czech Republic during years 2000 to 2008, on study of present circumstances and on key features comparison with its development in selected European countries. Author has described drug system functioning, its participants and relations among them set to Czech Republic. Attention is paid especially to sources of rise in prices of drugs and to growth in consumption, then to safety and awareness of current medication. Factors effecting total expenses on drugs are investigated and participation of total expenses on drugs on total health expenses is analyzed. Due to the international comparison there is pronounced conviction that the increase in drug expenses has become a global phenomenon of todays which is to be solved. Great emphasis is placed on questionable segments of drug policy in Czech Republic and on potentials of its improvements in this performance, too.
Klíčová slova: expenses on drugs; pharmaceutical industry; pharmaceutical companies; health; drug policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 1. 2007
Datum podání práce: 30. 5. 2009
Datum obhajoby: 9. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18180/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: