Měření nákladů a efektů podnikové informatiky

Název práce: Měření nákladů a efektů podnikové informatiky
Autor(ka) práce: Váňa, Ondřej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá oblastí měření nákladů a efektů podnikové informatiky. Hlavním cílem tohoto textu je navrhnout sadu metriky a dimenzí vhodných pro měření výkonnosti podnikové informatiky. Vedlejší cíle jsou: analyzovat náklady a přínosy, popsat metody jejich řízení a představit metodiku ValIT, která se zaměřuje na získání hodnoty (přínosů) z investic do IT. Pro splnění cílů je práce rozdělena na tři části. V první jsou shrnuty teoretické poznatky ekonomie a managementu, které se dotýkají oblastí řízení informatiky. Druhá část je věnována nákladům a přínosům a metodám jejich řízení. Poslední se zabývá představením metodiky ValIT a samotným návrhem sady metrik. Přínos této práce spočívá v návrhu sady metrik pro měření podnikové informatiky a podrobné analýze jejích nákladů a přínosů.
Klíčová slova: ValIT; měření informatiky; hodnota investic do IT; metriky IS/ICT; náklady a přínosy podnikové informatiky
Název práce: Measurement of ICT cost and benefits
Autor(ka) práce: Váňa, Ondřej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma paper deals with measurement and management of corporate ICT costs and benefits. The main objective is to propose a set of metrics and dimensions, which can be used to measure performance of corporate ICT. Other objectives are: analyze ICT cost and benefits, describe methods of their management, introduce ValIT framework as an approach to acquiring benefits from IT investment. In order to meet all these objectives the paper is divided into three parts. In the first part basic principles of corporate IT economics and management are described. The second part is dedicated directly to ICT costs and benefits, and methods of their management. In the last part, ValIT and my set of metrics and dimensions are introduced. The main benefit of this work consists of the proposal of metrics and dimensions for corporate ICT performance measurement, and ICT costs and benefits detailed analysis.
Klíčová slova: ValIT; value IT investment; ICT metrics; cost and benefits of corporate ICT; Measurement of ICT

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 2. 2009
Datum podání práce: 1. 1. 2010
Datum obhajoby: 8. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18990/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: