Postavení KLDR v současných mezinárodních vztazích (na základě determinujícího aspektu ideologie Čučche)

Název práce: Postavení KLDR v současných mezinárodních vztazích (na základě determinujícího aspektu ideologie Čučche)
Autor(ka) práce: Žáková, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Volenec, Otakar
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce seznamuje s ideologií čučche a zkoumá její dopady na severokorejský režim. Hlavním cílem je zhodnocení postavení KLDR v současném systému mezinárodních vztahů právě s přihlédnutím k ideologii čučche. Vzhledem k faktu, že vzájemných vztazích KLDR a druhých zemí je velmi komplikované nalézt přímou souvislost s myšlenkami proklamované ideologie, je tak alespoň zdůrazněna rovina, která je pro danou dvojici zemí dominantní. Postupně jsou rozebrány vzájemné vztahy s pěticí zemí, které se společně KLDR účastnily šestistranných rozhovorů (procesu odzbrojování je věnován samostatný úsek práce). Stranou však nezůstává ani Evropská Unie, neboť v budoucnosti by se EU mohla stát z několika důvodů důležitým partnerem KLDR.
Klíčová slova: jaderný program; šestistranná jednání; kult osobnosti Kim Ir-sena; severokorejský režim; ideologie čučche
Název práce: The Role of DPRK in the Field of Contemporary International Relations (on the Basis of the Aspect of Juche Ideology)
Autor(ka) práce: Žáková, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Volenec, Otakar
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis introduces the Juche ideology and examines its impact on the North Korean regime. The main objective is to evaluate the role of the DPRK in the system of international relations, with regard to the Juche ideology. Due to the fact that in the DPRK and the mutual relations with other countries, it is very difficult to find a direct link with the ideas of proclaimed ideology, the main characteristics for a given pair of countries is emphasised. Mutual relations with five countries, which are articipating in the six-party talks with DPRK(the disarmament process is discussed in a separate section of thesis) are commented on. The role of the European Union is mentioned, because in the future, the EU could happen for several reasons, an important partner for the DPRK.
Klíčová slova: Juche Ideology; Cult of Personality of Kim Il Sung; North Korean Regime; Nuclear Program; Six Party Talks

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 6. 2009
Datum podání práce: 14. 12. 2009
Datum obhajoby: 3. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21141/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: